Με το νερό των υπόγειων πηγών θα συμπληρώσουν οι φορείς διαχείρισης τις ποσότητες νερού που ενδεχομένως λείψουν το καλοκαίρι. Η αναπλήρωση αυτή θα γίνει είτε με αύξηση της άντλησης υδάτων από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις ή και με νέες ακόμα γεωτρήσεις. Το μέτρο αυτό, της αναρίθμησης, θα εφαρμοστεί στον νομό Χανίων, προκειμένου το καλοκαίρι να μην παρουσιαστεί έλλειψη νερού δεδομένης της παρατεταμμένης ανομβρίας.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Χανίων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έγινε παρουσίαση της κατάστασης στον νομό Χανίων η οποία δεν συνεπάγεται λειψυδρία το καλοκαίρι ωστόσο δεν είναι η καλύτερη δυνατή καθώς τα αποθέματα νερού θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι το φράγμα Βαλσαμιώτη με δυνατότητα συγκέντρωσης 6 εκατ. κυβικών νερού, έχει αυτή τη στιγμή 1,5 εκατ. κυβικά.

Οι εκτιμήσεις πάντως δεν είναι τόσο δυσοίωνες, καθώς επάρκεια νερού θα υπάρχει, ωστόσο καλό θα ήταν να αποφευχθεί η σπατάλη.

Η αναπλήρωση από τις υπόγειες πηγές και το μέτρο της αναρρίθμησης

Οι φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναρίθμηση, καλύπτοντας δηλαδή τυχόν ανάγκες από τον υπόγειο υδροφορέα. Ήδη κάποιοι φορείς έχουν προχωρήσεις στην αίτηση αδειοδότησης από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής δ/νσης υδάτων αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης:

Ήδη έχει λάβει αδειοδότηση μια γεώτρηση την οποία θα χρησιμοποιήσει ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου και παράλληλα έχουμε αιτήματα από τον ΟΑΚ και τη ΔΕΥΑΧ, ώστε να συμπληρωθούν οι ποσότητες. Υδρολογικά μπορεί να γίνει αναρίθμηση. 

Στο μέτρο της αναρίθμησης αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης:

Μπορούμε να κάνουμε νέες γεωτρήσεις ή να αντλήσουμε μεγαλύτερες ποσότητες από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις και μετρώντας τον υπόγειο υδροφορέα να δούμε τι αντοχές έχει σε κακές χρονιές. Το μέτρο της αναρίθμησης σημαίνει μεγαλύτερες αντλήσεις ελέγχοντας τον επόμενο χρόνο πόσο αναπληρώθηκε το νερό στον υπόγειο υδροφορέα. Αυτό θα το επιχειρήσουμε φέτος για όσες παραπάνω ποσότητες νερού χρειαστούν. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν πιθανόν και νέες γεωτρήσεις αλλά και περισσότερες αντλήσεις. Τις νέες γεωτρήσεις θα τις κάνουν οι φορείς που έχουν αρμοδιότητα τη διαχείριση των νερών όπως είναι ο ΤΟΕΒ Αγιάς, ο ΟΑΔΥΚ, η ΔΕΥΑΧ. 

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος και χωροταξίας, Νίκο Καλογερή:

Η μελέτη για την αναρίθμηση των πηγών βρίσκεται στην περιφέρεια, απ’ ό,τι φαίνεται είναι εφικτή. Ο υδροφορέας έχει μεγάλη δυνατότητα και δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνουν επιπλέον γεωτρήσεις.

Σταθερό ένα μίνιμουμ στάθμης για τη λίμνη της Αγιάς

Πέρα από την κάλυψη των αναγκών σε νερό, μέλημα είναι να προστατευθεί και το περιβάλλον, και στην προκειμένη περίπτωση η Λίμνη της Αγιάς.

Μέλημά μας είναι να κρατήσουμε τη λίμνη της Αγιάς γεμάτη, η οποία αναπληρώνει το νερό από τις πηγές. Θα φροντίσουμε να διατηρηθεί μια ελάχιστη δυνατή στάθμη, θα πάρουμε μέτρα ώστε να μην υπάρχουν εκκροές και στη χειρότερη περίπτωση αν έχουμε απώλειες από εξάτμιση θα την εμπλουτίσουμε με νερό από κάποια γεώτρηση, τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων:

Προς όλους τους φορείς που διαχειρίζονται νερό, η λίμνη της Αγιάς δεν θα αδειάσει φέτος, έστω και αν αναγκαστούμε να κόψουμε νερό από άρδευση και από ύδρευση ακόμα.

Όπως επισημάνθηκε πάντως, από τους παρευρισκόμενους, η χρονιά υδρολογικά μπορεί να μην ήταν καλή, ωστόσο θα υπάρχει επάρκεια νερού σε όλο τον νομό, είτε πρόκειται για ύδρευση, είτε για άρδευση, είτε για τις ανάγκες του τουρισμού. Απλώς, λόγω της ανομβρίας, η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφεύγεται η σπατάλη, κάτι που ούτως ή άλλως θα πρέπει να υιοθετηθεί σαν νοοτροπία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook