Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «σπάνε τα ταμπού» προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αναφέρει η Financial Times Deutschland. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο για επαναγορά του 50% του ελληνικού χρέους.

Το σχέδιο προβλέπει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να πραγματοποιηθεί η επαναγορά του ελληνικού χρέους στην ονομαστική του αξία.

Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό πάρει «σάρκα και οστά», τότε η Ελλάδα θα καταβάλει για την εξόφληση των ομολόγων το 50% της ονομαστικής αξίας τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μορφή εθελοντικής περικοπής του χρέους.

«Υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς», δήλωσε ο κ. Φιλίπ Μεϊστάντ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης, δήλωσε ο κ. Μεϊστάντ. «Υπάρχει μια συμφωνία όσον αφορά το στόχο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί», είπε.
«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το χρέος του ελληνικού κράτους θα γίνει πιο ανεκτό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε την αναλογία του χρέους προς το ελληνικό ΑΕΠ. Μια επαναγορά μέρους του χρέους θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

 newsbeast

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook