Πλημμύρισε… από κόσμο το “ΜEGA PLACE” στον Βλητέ Σούδας, αφού 400 νεαροί σκακιστές από Χανιά και Ρέθυμνο συμμετείχαν στο 9ο Μαθητικό Πρωτάθλημα Δυτικής Κρήτης.

Από τη συμμετοχή αυτή επιβεβαιώθηκε ακόμα μία φορά η τεράστια ανάπτυξη που έχει το σκάκι στην Κρήτη.

Αναλυτικά το Δελτίου Τύπου της Σ.Α. Χανίων για τη διοργάνωση:

Την τεράστια ανάπτυξη που έχει το σκάκι στο νησί μας επιβεβαίωσε για άλλη μια χρονιά η διοργάνωση του 9ου Μαθητικού Πρωταθλήματος Δυτικής Κρήτης (2016). 400 νεαροί σκακιστές από τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης έδωσαν παρών στους αγώνες, πλημμυρίζοντας κυριολεκτικά τους άνετους χώρους του MEGA PLACE στον Βλητέ Σούδας. Διοργανωτές των αγώνων ήταν η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, η Περιφέρεια Χανίων και ο Δήμος Χανίων, ενώ η διοργάνωση τελούσε  υπό  την  αιγίδα  της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και του  Υπουργείου  Παιδείας, αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε μετά και την επίσημη πλέον ένταξη του σκακιού στον σχολικό αθλητισμό με απόφαση της πολιτείας.

Το Πρωτάθλημα συνδιοργάνωσαν η Π.Ε Χανίων, ο Δήμος Χανίων και η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, ενώ η διοργάνωση τελούσε  υπό  την  αιγίδα  του  Υπουργείου  Παιδείας και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.
Το πρωτάθλημα αυτό θεωρείται το η μαζικότερη από τις διοργανώσεις που διεξάγεται στην Κρήτη σε όλα τα αθλήματα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και τη φετινή χρονιά καθώς συμμετείχαν 401 μαθητές όλων των βαθμίδων. Αριθμός εντυπωσιακός που δείχνει και την μεγάλη ανάπτυξη που έχει το σκάκι ιδιαίτερα στον Νομό μας. Αισθητά ανεβασμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές ήταν και ο αριθμός των παικτών που ήρθαν από το Ρέθυμνο για να αγωνιστούν. 

Βλέποντας τις συμμετοχές πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη παρουσία παιδιών από όλα τα διαμερίσματα του Νομού μας. Παλαιόχωρα, Σφακιά, Ανώπολη, Πλάτανος, Βρύσες, και το μεγαλύτερο πλήθος βέβαια ανήκει από σχολεία του Δήμου Πλατανιά δείγμα βέβαια της συστηματικής δουλειάς στον Δήμο αυτό, μέσω των προγραμμάτων εκμάθησης σκακιού.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι μπορούμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο των παιδιών και ειδικά στις μικρές ηλικίες! Οι αθλητές των Χανίων πρωτοστατούν μόνιμα σε Πανελλήνιο επίπεδο και βλέποντας την εξέλιξη των πρωταθλημάτων καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον είναι ακόμη λαμπρότερο!  Στα αξιοσημείωτα των αγώνων είναι η σημαντική αύξηση των κοριτσιών στον αριθμό των προκριθέντων για το Παγκρήτιο πρωτάθλημα και επίσης η πρώτη θέση της Ψαριανού Έλενας στα Νήπια και το αργυρό μετάλλιο του Σπυριδάκη Γιώργου οι οποίοι είναι σε ηλικία μόλις προνηπίων!

Οι μεγάλες και όμορφες εγκαταστάσεις του πολυχώρου ψυχαγωγίας MEGA PLACE καθώς και η εμπειρία των ανθρώπων της ΣΑΧ βοήθησαν έτσι ώστε η διοργάνωση να διεξαχθεί κάτω από άψογες συνθήκες χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και να περάσουν όλοι ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο αγωνιζόμενοι στο αγαπημένο τους άθλημα. Το επίπεδο των αγώνων είναι από τα υψηλότερα σε όλη την Ελλάδα μιας και κάθε χρόνο τα παιδιά που διακρίνονται από αυτά τα πρωταθλήματα πρωταγωνιστούν και στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα!  Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η τελετή λήξης – απονομών στον κύρια αίθουσα του κινηματογράφου, η οποία γέμισε ασφυκτικά από τους μαθητές, γονείς και συνοδούς που καταχειροκρότησαν τους διακριθέντες, αλλά και όλους τους μαθητές στους οποίους απονεμήθηκε δίπλωμα συμμετοχής για την προσπάθειά τους.

Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, η υπεύθυνη του Τμήματος Δία Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης κα Κατερίνα Ζομπανάκη εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκπρόσωποι από το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που φρόντισαν για την υγειονομική – ασφαλή διεξαγωγή μιας τόσο μαζικής διοργάνωσης  καθώς και ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κ. Χιωτάκης Γιάννης που έκανε αναφορά στην πλούσια και πολύχρονη εμπειρία της ένταξης του σκακιού στο σχολικά προγράμματα στα Χανιά, τις συμβολή του στην συγκρότηση της προσωπικότητας των μαθητών και στην καλύτερη επίδοσή τους στα μαθήματα και γενικότερα στα οφέλη των παιδιών που ασχολούνται με το πνευματικό άθλημα.

Στην τελετή λήξης ο Πρόεδρος της ΣΑΧ κ. Γιάννης Παπαδημητράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων για τη διάδοση του Σκακιού και συνεχάρη τους γονείς για την προσπάθεια τους να δώσουν δημιουργικές διεξόδους την δύσκολη αυτή περίοδο στα παιδιά τους. Ευχαρίστησε όλους – γονείς, μέλη και φίλοι του συλλόγου – για την εθελοντική και ακούραστη συμβολή τους, που όπως πάντα έτσι και φέτος εγγυάται την επιτυχία της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι η Χανιώτικη κοινωνία και οι φορείς της Πόλης μας, την περίοδο αυτή δεν το βάζουν κάτω αλλά με μεγαλοψυχία στηρίζουν τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες του τόπου δίνοντας θετικά μηνύματα στη νεολαία μας, ευχαριστώντας τέλος τους χορηγούς της διοργάνωσης που ήταν τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Λένα Φυντριλάκη-Μανουσέλη, το Αρχιτεκτονική εταιρεία Διακοσμήσεων origami, το βιβλιοπωλείο Librairie, η ΥΔΡΟΤΕΧΝΙΚΗ Αφοι Παπαγιαννάκη ΟΕ και τα Φροντιστήρια ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

Αναλυτικά τώρα οι νικητές των κατηγοριών είναι οι εξής:

Κατηγορία Νηπίων

Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ψαριανού Έλενα (1ο Νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου) η οποία μάλιστα είναι σε ηλικία μόλις προνηπίων! 2η η Πλατσάκη Ευγενία (29ο Νηπ. Χανίων) και 3η η Θεοδωρογλάκη Βαρβάρα (2ο Νηπ.Περιβολίων). Στα αγόρια την πρώτη θέση κατέκτησε ο Λουκάκης Νίκος (Νηπ. Αγίων Σαράντα) και στην ίδια θέση ισοβάθμησε ο Σπυριδάκης Γιώργος (22ο Χανίων)ο οποίος είναι ηλικίας προνηπίων! Στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Σαράφης Ραφαήλ (5ο Χανίων) και ο Παπαμιχαήλ Αναστάσιος (3ο Κουνουπιδιανών).

Κατηγορία Α΄ δημοτικού

Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Μαυρίδης Μάνος (8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων), 2ος  ο Λεβάκης Κυριάκος (8ο Δημ. Σχ. Χανίων) και στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Κυριακογιαννάκης Γιάννης (3ο Δ.Σχ. Χανίων), Μπενάκης Γιάννης (13ο Δ.Σ.Χανίων), Μάγκλιτσα Νίκολα (18ο Χανίων), Καλογερής Μανώλης (13ο Χανίων), Φάρσαρης Οδυσσέας (7ο Ρεθύμνου) και Σιρανίδης Χρήστος (Δημ. Σχ. Αγροκηπίου).

Στα κορίτσια την πρώτη θέση κατέκτησε η Χασουράκη Χρυσή (Δ.Σ.Βαμβακόπουλου), 2η η Κλεοβούλου Σοφία (3ο Χανίων) και στην 3η θέση ισοβάθμησαν η Τσατσούλη Ειρήνη (Αγροκήπιο) και η Μανουσουδάκη Ελένη (1ο Χανίων).  

Κατηγορία Β’ δημοτικού

Την 1η θέση κατέκτησε ο Αντωνιουδάκης Γιώργος (10ο Χανίων), 2ος ο Βιολάκης Αναστάσης (8ο Χανίων) και 3ος ο Χαμογιωργάκης Αριστείδης (Τσικαλαριά). Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καλογεράκη Σοφία (3ο Χανίων), 2η η Σκαράκη Γεωργία (1ο Σούδας) και 3η η Βενετάκη Νεκταρία (Βαμβακόπουλο).

Κατηγορία Γ’ δημοτικού

Την 1η θέση κατέκτησε ο Αλειφέρης Γιάννης (Νεροκούρου), 2ος ο Παρασκάκης Φίλιππος (8ο Χανίων), 3ος ο Χριστοδουλάκης Μιχάλης (17ο Χανίων). Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καραβιτάκη Ευαγγελία (5ο Χανίων), 2η η Γουμενάκη Εύα (5ο Ρεθύμνου), και 3η η Τριπολυτάκη Ειρήνη (14ο Ρεθύμνου).

Κατηγορία Δ΄ δημοτικού

1ος Καλογερής Γιάννης (Αγ. Μαρίνας), 2ος Μαυρίδης Θάνος (8ο Χανίων), 3ος Τζομπανάκης Στέλιος (15ο Χανίων). Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καντεράκη Μαρία Μυρτώ (1ο Χανίων), 2η η Καλιοντζάκη Εριέττα (5ο Χανίων) και στην 3η θέση ισοβάθμησαν η Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα (11ο Χανίων) και η Σαραντολάκη Κατερίνα (Γεράνι).

Κατηγορία Ε΄ δημοτικού

1ος Φυντριλάκης Κυριάκος (5ο Χανίων), 2ος ο Βυζιράκης Σταύρος (14ο Χανίων), 3ος ο Παντελάκης Λευτέρης (13ο Χανίων). Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καραβιτάκη Ευαγγελία (5ο Χανίων), 2η η Αλειφέρη Κατερίνα (Νεροκούρου) και 3η η Κολοκυθά Κλειώ (1ο Χανίων).

Κατηγορία ΣΤ’ δημοτικού

1ος  Πατρελάκης Ευάγγελος (Κουνουπιδιανών), 2ος Μπαϊραμιάν Αρτούρ (3ο Χανίων), 3ος Βουλγαράκης Ιωάννης (14ο Χανίων). Στα κορίτσια 1η η Χατζηπαναγιώτου Ασημένια (13ο Χανίων), 2η η Παλιεράκη Λυδία (19ο Χανίων), και 3η η Τσαγκαράκη Ζωή (Νέας Κυδωνίας).

Κατηγορία Α΄ Γυμνασίου

1ος Τζεμανάκης Νίκος (2ο Γυμνάσιο Χανίων), 2ος Πελαντάκης Μιχάλης (Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου), 3ος Μαρινάκης Χρήστος (2ο Χανίων). Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Κουκουράκη Χρυσή (1ο Ρεθύμνου), 2η η Ξηραδάκη Άννα (Ασκύφου) και 3η η Πετράκη Φραντζέσκα (6ο Χανίων).

Κατηγορία Β’ Γυμνασίου

1ος Γεωργακόπουλος Νίκος (Νέας Κυδωνίας), 2ος Αλυγιζάκης Αποστόλης (4ο Χανίων) και 3ος ο Χομπιτάκης Κων/νος (Νέας Κυδωνίας). Στα κορίτσια 1η η Φανδρίδη Ανδρονίκη (4ο Χανίων), 2η η Αγγελάκη Φιλίππα (Πλατανιά) και 3η η Μανωλικάκη Αναστασία (Κουνουπιδιανά).

Κατηγορία Γ΄ Γυμνασίου

1ος Πετράκης Στέλιος (2ο Χανίων), 2ος Κυριακάκης Παναγιώτης (Αλικιανού), 3ος Αλευράκης Μιχάλης (6ο Χανίων). Στα κορίτσια 1η η Βοζινάκη Ανθή (6ο Χανίων), 2η Πετράκη Αργυρώ (6ο Χανίων) και 3η Δασκαλάκη Σοφία (2ο Χανίων).

Τέλος στην Κατηγορία Λυκείων την 1η θέση κατέκτησε ο Παπαδόπουλος Αργύρης ( 2ο Χανίων), 2ος ο Φυντριλάκης Σταύρος (1ο Χανίων) και 3ος ο Θωμαδάκης Ραφαήλ (1ο Χανίων). Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Φιλοξένη Δανάη (2ο Χανίων).

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook