Στο «στόχαστρο» βάζει ο δήμος Ρεθύμνου την ρύπανση που προκαλείται στη θαλάσσια περιοχή της ευρύτερης περιοχής της Σκαλέτας, αλλά και σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη, εγκαλώντας ουσιαστικά τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες για να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο.

Όπως αποκάλυψε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Team FM «Πρώτη Γραμμή» ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, η κατάσταση στην περιοχή έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις και ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος, Τάσος Συριανόγλου, έχει συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι κάποιοι μολύνουν την θαλάσσια περιοχή και ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί και έχουν ενοχληθεί από το δήμο (παρότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του), εντούτοις συνεχίζουν τη δράση τους.

Έτσι, αποφασίστηκε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση του Λιμεναρχείου Ρεθύμνου και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με σχετική επιστολή, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, σημειώνοντας με ιδιαίτερη αυστηρότητα: «Συνεργαστήκαμε στην εκτελεστική επιτροπή και θα καταθέσουμε και στο Λιμεναρχείο και στην ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης μία επιστολή με φωτογραφικό υλικό όπου αποδεικνύεται ότι σωρεία ξενοδοχείων και επιχειρήσεων στην περιοχή της Σκαλέτας αδειάζουν τα βοθρολύματά τους ανερυθρίαστα χωρίς να σέβονται τίποτα.

Μαζέψαμε φωτογραφικό υλικό για να το στείλουμε αρμοδίως. Έχουμε βαρεθεί να κάνουμε τους ευγενικούς και να κάνουμε παρατηρήσεις. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τον κάθε ιδιώτη, που δεν θέλει να πληρώσει 100 ευρώ για να αδειάσει το βόθρο του ή να πληρώσει τη λειτουργία του βιολογικού του γιατί έχει κάποιο κόστος.

Έχουμε εστιάσει στην Σκαλέτα, όπου γίνεται ένα έγκλημα εκ πεποιθήσεως τελούμενο. Τους έχουμε προειδοποιήσει. Διαπιστώνουμε ότι όποτε έχει κακοκαιρία ή κυματάκι, αδειάζουν τα λύματα. Επίσης, τη νύχτα γίνεται χαμός και η περιοχή κινδυνεύει να γίνει μία μολυσμένη περιοχή. Και έτσι λέμε ότι είμαστε περιοχή τουριστική; Και λένε αυτοί οι άνθρωποι ότι ζουν από τον τουρισμό; Μα τον διώχνουν τον τουρισμό».

Μάλιστα, σχετική ενημέρωση θα υπάρξει και προς το Σύλλογο Ξενοδόχων. «Πρέπει», είπε, «όλοι οι φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό που λέμε ανάπτυξη μίας περιοχής περνάει πρώτα από την προστασία του περιβάλλοντος και δεν μπορούμε να κάνουμε τους ευαίσθητους, ότι για παράδειγμα εδώ γεννάει η Καρέτα – Καρέτα που καλά κάνουμε και την προστατεύουμε, και από την άλλη όλα τα βοθρολύματα να πέφτουν στη θάλασσα. Αυτό είναι μέγιστη υποκρισία. Δεν καταλαβαίνουν; Ε, ας γίνει ένα κλιμάκιο, ας ελεγχθούν και επιτέλους ας τιμωρηθούν και κάποιοι».

Με αφορμή αυτό το σοβαρότατο ζήτημα, ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρθηκε και στο θέμα της κατασκευής των αντλιοστασίων στον Αδελιανό Κάμπο, οι εργασίες για τα οποία έχουν σταματήσει, έχοντας ουσιαστικά μπλοκάρει το σύνολο του αποχετευτικού έργου στη δημοτική ενότητα Αρκαδίου. Ως γνωστόν, κάποια από τα αντλιοστάσια έχουν κατασκευαστεί σε περιοχή Natura, πράγμα που δεν είχε αναφερθεί στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν ελήφθη η έγκριση από την ΠΕΧΩ Κρήτης. Τώρα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, ο δήμος Ρεθύμνου και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν τις διαδικασίες, ώστε το έργο να αδειοδοτηθεί νόμιμα.

Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επαναχωροθέτηση των εγκαταστάσεων, αυτό θα γίνει, είπε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε όλοι μαζί αυτό το έργο να το διασώσουμε, αλλά να περάσει από σωστή αδειοδότηση, γιατί είχε γίνει πιστεύω κατά λάθος μία διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η εκτέλεση του έργου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ένα έργο εκατομμυρίων να το ξανασταματήσουμε και να κάνουμε ένα άλλο έργο».

goodnet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook