Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, συναυλία με συγκροτήματα αμαθητών και εκπαιδευτικών και πρωτοβουλίες ενάντια στον ρατσισμό

Αυτές είναι συνοπτικά οι δράσεις τις οποίες ανακοίνωσε το ΔΣ της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν.Χανίων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά διαβάστε την ανακοίνωση:

"Όλοι μας το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός ανθρώπινου δράματος  χωρίς προηγούμενο: του δράματος  χιλιάδων προσφύγων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τις οικογένειές τους από τη λαίλαπα του πολέμου και προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Κανείς μας δε μένει ασυγκίνητος στους καθημερινούς πνιγμούς ανθρώπων στο Αιγαίο, με τους περισσότερους απ αυτούς γυναίκες, παιδιά ή βρέφη.
Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ, με συμφωνία της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, με την αποστολή πλοίων στο Αιγαίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή. Με πρόσχημα τους πρόσφυγες, μεταφέρεται η ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και η πολεμική ανάμιξη της Τουρκίας. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το προσφυγικό και ο πόλεμος συνδέονται άρρηκτα. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων με διανομή τους στις χώρες της Ε.Ε., εφαρμόζουν απαγόρευση ασφαλούς και απρόσκοπτης εισόδου των προσφύγων. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. μπροστά στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων γίνονται όλο και πιο σκληρές και αποτρεπτικές. Η «φύλαξη» από τους πρόσφυγες των συνόρων της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ .

Τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των εργατικών, νεολαιίστικων και λαϊκών αναγκών, κόντρα στις επιταγές του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της οικονομικής ολιγαρχίας και τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων για φτωχοποίηση, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, διάλυση της δημόσιας ασφάλισης, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, παράδοση του δημόσιου πλούτου σε κερδοσκόπους επενδυτές, εκφράζουμε τη διεθνιστική-ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. 
Η φιλοξενία των προσφύγων στα σπίτια ή δημόσια κτήρια, η παροχή σ’ αυτούς τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και η παροχή κάθε μέσου, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους ήταν η αντίδραση όλων των απλών ανθρώπων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Οι εικόνες των γιαγιάδων που πηγαίνουν τρόφιμα στους προσφυγικούς καταυλισμούς και ταΐζουν τα μωρά των προσφύγων, των γιατρών και των νοσηλευτών που ταξιδεύουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, καθώς και των εκατοντάδων άλλων αλληλέγγυων είναι τελικά η εικόνα ενός λαού που έχει βάλει ένα στόχο: να σώσει τους πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν μέρος της τάξης μας των εκμεταλλευόμενων, καταπιεσμένων και κατατρεγμένων αυτής της γης. Δεν θα μας διασπάσει η ξενοφοβική, σκοταδιστική προπαγάνδα. Θα υψώσουμε τοίχο στη διάδοση των συντηρητικών, φασιστικών ιδεών. Βάζουμε φραγμό στις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στους πρόσφυγες,  σηκώνουμε ψηλά τις αρχές της εργατικής διεθνιστικής αλληλεγγύης. Θα αντιταχτούμε σε κάθε μέτρο εκμετάλλευσης, βίαιων επαναπροωθήσεων, καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες. Θα καταγγέλλουμε τις άθλιες συνθήκες αντιμετώπισης των προσφύγων. 
Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. 

Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχοντας ενεργά σ’ αυτήν την προσπάθεια και καθώς ήδη γίνεται δέκτης διενέργειας τέτοιων προσπαθειών από σχολεία του νομού μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και προτείνει στους συναδέλφους:
•    Να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές με συζητήσεις που αφορούν στους πρόσφυγες, αν τυχόν δεν έχει ήδη γίνει.
•    Να συντονίσουν μαζί με τους μαθητές ως τις 18/3 τη συγκέντρωση είτε ανά σχολείο είτε  στα γραφεία της ΕΛΜΕ(1ο Γυμνάσιο Χανίων Πλατεία Αγοράς) από Τετάρτη 09 Μαρτίου 2016 καθημερινά από 18:00 έως 20:00μμ ειδών πρώτης ανάγκης (Δείτε τη σχετική λίστα στο τέλος). 

Στη συνέχεια σε συνεννόηση με την ΕΛΜΕ και με ευθύνη της θα αποσταλούν στις περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. 

•    Διοργανώνουμε συναυλία διεθνιστικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Σάββατο 12 Μαρτίου στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων Πλατεία Αγοράς στις 13:00μμ με  συγκροτήματα μαθητών- εργαζομένων – εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, επίσης μπορούν να φέρνουν τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συλλέξει.
Διεκδικούμε από την ΟΛΜΕ να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας την παροχή ενός 2ωρου στο ωρολόγιο πρόγραμμα, την Παρασκευή 18/3 ή στις 21/3, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, με σκοπό τη διενέργεια δράσεων στα σχολεία, συναδέλφων και μαθητών, με θέμα το προσφυγικό. 
•    Υπενθυμίζουμε την απόφαση μας ως ΕΛΜΕ να συμμετέχουμε μαζικά στη διεθνή μέρα δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού και στη διαδήλωση το Σάββατο 19/3, που πραγματοποιείται και στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι, στην Αγορά.

ΛΙΣΤΑ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ (παρακαλούμε μόνο τα αναφερόμενα!): 

1. Ρουχισμός & εφόδια
Sleepingbags
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα (από βιοτεχνία)
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης

2. Τρόφιμα
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)
Γάλα σε σκόνη
Τσάι (απλό)
Χυμοί
Κρουασάν
Σταφίδες
Μπισκότα
Μακαρόνια
Κριθαράκι

3. Είδη προσωπικής υγιεινής
Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό"