Νέος διοικητής για το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου ανέλαβε ο Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Τσόγκας ΠΝ, ο οποίος παρέλαβε τα καθήκοντά του από τον νεοπροαχθέντα σε Υποναύαρχο Αναστάσιο Τσερκέζογλου ΠΝ στη διάρκεια ειδικής τελετής παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της μονάδος. 

Το Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στον οποίο διοικητικώς υπάγεται το πολυεθνικό ΚΕΝΑΠ, εκπροσώπησε στην τελετή ο Διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, Υποναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, ο οποίος είχε διατελέσει και πρώην διοικητής του Κέντρου.

Το ΚΕΝΑΠ, από το 2009 όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει αναγνωριστεί διεθνώς λόγω του υψηλότατου επιπέδου καταρτίσεως που παρέχει, ενώ το 2013 έλαβε διαπίστευση πιστοποιήσεως ποιότητος κατά το ακαδημαϊκό πρότυπο Bologna Process.

Επίσης, από το 2012 το ΚΕΝΑΠ συνεργάζεται με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και σε αυτό το πλαίσιο έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 200  άτομα από 20 διαφορετικές χώρες της Ανατολικής Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου στις οποίες υπάρχει εντονότατο πρόβλημα θαλάσσιας πειρατείας. Επίσης, στο πλαίσιο της αποστολής του το Κέντρο συνεργάζεται συστηματικώς με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδος (π.χ. το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης), των ΗΠΑ., της Νοτίου Αφρικής και της Γερμανίας.

Το Κέντρο, λειτουργεί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, αλλά – ως προελέχθη – υπάγεται διοικητικώς στο ΓΕΕΘΑ, έχει πολυεθνική δομή, με τον διοικητή του να είναι πάντα Έλληνας Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ο Υποδιοικητής του Τούρκος Πλοίαρχος και το επιτελείο του είναι πολυεθνικό (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία κ.λπ.) ανήκον σε όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ο νέος Διοικητής, Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Τσόγκας ΠΝ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1982 και αποφοίτησε το 1986, ως Μάχιμος Σημαιοφόρος ΠΝ. Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και έχει εξειδικευθεί σε θέματα Συνεννοήσεως. Είναι απόφοιτος της Σχολής Επιτελών Αξιωματικών Ναυτικού, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Αμύνης ΝΑΤΟ (NADEFCOL), ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Information Technology Management από το Naval Postgraduate School (NPS), Monterey, ΗΠΑ.
Κατά τη σταδιοδρομία του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων φρεγάτες ως αξιωματικός συνεννοήσεως, διευθυντής επιχειρήσεων, ύπαρχος και κυβερνήτης και σε Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ) ως κυβερνήτης. Έχει διατελέσει κυβερνήτης της πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ» (1999-2001) και της φρεγάτας Φ/Γ «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» (2008-2010).
Ακόμα έχει διατελέσει επιτελής AWWO του Διοικητή της Μονίμου Ναυτικής Νατοϊκής Δυνάμεως Μεσογείου (CSNFM), ενώ έχει υπηρετήσει ως τμηματάρχης, επικοινωνιών στο Αρχηγείο Στόλου, επιχειρήσεων στο ΓΕΝ και στο γραφείο μετεξελίξεως του ΓΕΕΘΑ.
Από το 2006 έως το 2008 υπηρέτησε ως επιτελής στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Επιτροπής της χώρας μας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Από το 2010 έως το 2011 υπηρέτησε στο ΓΕΝ ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών και Πληροφορικής και από το 2011 έως το 2012 ως Υποδιευθυντής Ναυτικής Εκπαιδεύσεως στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Από το 2012 έως το 2014 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος στη Στρατιωτική Αντιπροσωπεία της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ HQ στις Βρυξέλλες και από το 2014 έως το 2015 στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ, ως τμηματάρχης ΝΑΤΟ.
Τον Οκτώβριο 2015 προήχθη σε Αρχιπλοίαρχο και ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού Σπουδών στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). 
Ομιλεί την αγγλική γλώσσα και είναι νυμφευμένος με την Emilie Wacker, με την οποία έχουν δύο υιούς και μια κόρη. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook