Στον νέο, ενιαίο ασφαλιστικό φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υπό την ομπρέλα του οποίου θα βρίσκονται από την 1η Σεπτεμβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, πρόκειται να ενταχθούν και τα Πολυιατρεία των Δήμων.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στη διάρκεια εκδήλωσης στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, επ’ αφορμή της έναρξης του «Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» .

«Η πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ να κάνουμε αυτό το βήμα μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία πλήρους λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ» είπε ο κ. Λοβέρδος, εκτιμώντας ότι η διεύρυνση του ΕΟΠΥΥ θα γίνει «από τις αρχές του επόμενου με την ενσωμάτωση στον φορέα λειτουργική, ή καθ’ ολοκληρίαν και όλων των Δημοτικών ιατρείων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, σχετική πρόταση έχουν ήδη υποβάλλει τόσο ο δήμος Αθηναίων όσο και ο δήμος Βέροιας.

Έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου στα Δημοτικά Πολυιατρεία της Αθήνας

Πάντως, τα επτά Πολυιατρεία της πρωτεύουσας διενεργούν τις τελευταίες τρεις ημέρες προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο 2011-2015, το οποίο έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στις γυναίκες από 25 μέχρι 65 ετών και η πρώτη του φάση υλοποιείται ήδη το τελευταίο εξάμηνο σε περισσότερα από 100 Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, παρότι μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook