Σε επίσκεψη του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά την οποία συνομίλησε με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Ρίο, το Σάββατο, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Περιφερειακής Στρατηγικής με κάθε Περιφέρεια, και τις προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται από αυτό.

Το Σύμφωνο επιδιώκεται να αποτελέσει ένα συμβόλαιο ανάπτυξης που θα εγγυάται πολιτικές και δράσεις για την επίτευξη των στόχων που θα θέσουν από κοινού Πολιτεία και τοπικοί φορείς. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «μόνο έτσι θα μπορέσουν να αναδειχθούν οι προοπτικές κάθε περιφέρειας ώστε να παράγουν πλούτο και να δημιουργηθούν δουλειές για τους πολίτες, ειδικά τους νέους».

Ο Υπουργός συζήτησε αναλυτικά με τις Περιφερειακές Διοικήσεις, τους βουλευτές και τους δημάρχους και στη συνέχεια με τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για περίπου έξι ώρες. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προσδιορισμού των αξόνων του Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Παρουσίασε στους φορείς το σχέδιο αναθέρμανσης και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας όσο και για την πορεία υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, την επιτάχυνση της απορρόφησης και τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών για την Δυτική Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό αποτελείται από τις παρακάτω πολιτικές που βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης:

Το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ), μέσω του οποίου θα δίνονται γρήγορα και φθηνα δάνεια στις ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω των τραπεζών, χωρίς να ξοδεύονται αλόγιστα πόροι. Το πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα διοχετευθεί στην αγορά μέσα στο 2011 είναι ύψους 1,6 δις €.

Το νέο επενδυτικό νόμο, τα πρώτα επενδυτικά προγράμματα του οποίου θα προκηρυχθούν στα μέσα Μαρτίου, και το ύψος του θα ανέλθει στα 4 δις € για το 2011.

Το ΕΣΠΑ, διπλασιάζοντας την απορρόφησή του κατά το 2011, στοχεύοντας σε δαπάνες ύψους τουλάχιστον 5,2 δις €. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απλοποιηθεί δραστικά το σύστημα διαχείρισης και θα αναθεωρηθεί το Πρόγραμμα ώστε να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες κρίσης της χώρας.

Τις εξαγωγές, για τις οποίες για πρώτη φορά έχει συγκροτηθεί εθνική στρατηγική και πολιτική με πόρους. Υπάρχει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, 30 εκ. € για την εξωστρέφεια, το οποίο βρίσκεται ήδη σε πορεία υλοποίησης, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα συστήνεται το Ταμείο Εξωστρέφειας, το Go2Market, με δημόσιο κεφάλαιο 70 εκ. €. Ο στόχος είναι οι ελληνικές εξαγωγές να φτάσουν στο 10% του ΑΕΠ το 2012 και στο 16% το 2014.

Την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να πάψει η επιχειρηματικότητα να συναντά καθημερινά εμπόδια. Σε λίγες μέρες ψηφίζεται ο νέος νόμος που προβλέπει την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων καθώς και των επιχειρηματικών πάρκων.

Την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας με ειδικά και στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης, ώστε οι νέοι να μην περιθωριοποιηθούν και να αναγκαστούν να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό, στο νέο επενδυτικό νόμο προβλέπεται η επιδότηση λειτουργικών δαπανών, δαπανών ανθρώπινου δυναμικού, μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ για όποιο νέο μέχρι σαράντα χρονών θέλει να επιχειρήσει.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ζήτησε τόσο από τους φορείς όσο και από τους επιχειρηματίες στήριξη και ενεργή συμμετοχή στην προσπάθεια που γίνεται για την αναθέρμανση της οικονομίας, ώστε η χώρα να μπει ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρα, όσο και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αποστολόπουλο, συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδας κρούσης που θα επιταχύνει τη συνεργασία για την καταγραφή ώριμων έργων και επενδυτικών σχεδίων προς υλοποίηση στη Δυτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook