Κύμα καύσωνα πλήττει εδώ και σαράντα οκτώ ώρες την Ιταλία με το θερμόμετρο να έχει χτυπήσει κόκκινο σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Το θερμόμετρο άγγιξε τους σαράντα τρεις βαθμούς στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, τους τριάντα οκτώ στην Ρώμη (με πολύ υψηλό ποσοστό υγρασίας), τους τριάντα επτά στην Τεργέστη –κοντά στα σύνορα με την Σλοβενία– όπως και στην Περούτζια της κεντρικής Ιταλίας.
 
Η πολιτική προστασία καλεί τους ηλικιωμένους και όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, μέχρι να αρχίσει να δύει ο ήλιος αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
 
Οι πολίτες προσπαθούν να προστατευθούν και να ανακουφιστούν από τη ζέστη όσο αποτελεσματικότερα μπορούν: όποιος δεν διαθέτει κλιματισμό στο σπίτι ή στο γραφείο, αυξάνει τις επισκέψεις του στα εμπορικά κέντρα ή προσπαθεί να επωφεληθεί από τη σκιά των δέντρων, στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, από το Μιλάνο μέχρι την Ρώμη και τη Νάπολη.
 
Σήμερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το όριο επιφυλακής σε συνολικά δώδεκα πόλεις της χώρας.
 
Ανάμεσά τους είναι η Φλωρεντία, η Ρώμη και το Παλέρμο.
 
Πολλοί ιταλοί δροσίζονται με μια φέτα καρπούζι και πεπόνι που πωλούνται σε κιόσκια σε διάφορες πλατείες των πόλεων, έναντι ενάμιση, συνήθως, ευρώ, ή επιλέγουν την Grattachecca, τριμμένο πάγο με σιρόπι φρούτων και ψιλοκομμένα κομμάτια λεμόνι κ.ά. — έχει δεκάδες παραλλαγές.
 
Από αύριο, πάντως, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προβλέπει μείωση της θερμοκρασίας, με σειρά βροχοπτώσεων που θα εκδηλωθούν αρχικά στις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook