Ανακριβείς και εκτός πραγματικότητας είναι σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, οι ισχυρισμοί των Σκοπιανών που κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι πίσω από το χθεσινό πέρασμα των προσφύγων από άλλα σημεία των συνόρων τους.

«Αυτά είναι ψέματα που λέει η σκοπιανή πλευρά, που θέλει να δείξει όλον τον τελευταίο καιρό ότι εμείς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και ότι αυτό είναι το κράτος που υπερασπίζεται την Ευρώπη, για να διεκδικήσει στη συνέχεια μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και όλα τα σχετικά που επιδιώκει. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα…» είπε, στον Real FM, ο αναπληρωτής υπουργός και εξήγησε: 

«Οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να κρατήσουν αυτόν τον κόσμο. Αυτοί οι άνθρωποι που προσπάθησαν να φύγουν προς τα Σκόπια ήταν στο μεγαλύτερο μέρος γυναίκες και παιδιά. Επομένως, βίαιη καταστολή δεν μπορούσε να γίνει για να τους κρατήσουμε. Αλλά προσπάθησαν οι αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Επομένως, αυτά που λέει η σκοπιανή πλευρά είναι ανακριβή και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα» υποστήριξε ο Νίκος Τόσκας.
 
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της γερμανικής Bild που διερωτάται αν πίσω από το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους πρόσφυγες είναι πρώην υπουργός της Γερμανίας που βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στην Ειδομένη, ο κ.Τόσκας μίλησε για ενδείξεις που μαρτυρούν πως «δεν ήταν τελείως αυθόρμητη η ενέργεια των προσφύγων με την πορεία τους προς τα Σκόπια.

Κάποιοι ήταν από πίσω. Υπάρχει σ’ αυτό το φυλλάδιο, στο κάτω μέρος, έχει δοθεί στη δημοσιότητα, μια επιγραφή που λέει το όνομα του πρώην γερμανού υπουργού, αλλά δεν ξέρουμε αν αυτό είναι προβοκατόρικο, αν είναι παραπλανητικό. Όμως κάποιοι έβαλαν το χέρι τους, κάποιοι άνθρωποι, ΜΚΟ, δεν ξέρουμε τι, είναι θέμα έρευνας αυτή τη στιγμή, έχουν βάλει το χέρι τους για να πείσουν αυτούς τους ανθρώπους, να κάνουν αυτή την πορεία που έκαναν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Τόσκας επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει η «μαύρη τρύπα» της Ευρώπης, «ούτε ο χώρος και η αποθήκη ψυχών του κάθε κατατρεγμένου και του κάθε ανθρώπου που τρέχει να γλιτώσει το κεφάλι του και να βρει μια καλύτερη τύχη». 

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το «προσφυγικό ποτάμι δεν μπορεί να κρατηθεί, επομένως κάτι πρέπει να γίνει. Κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι νόμιμα να πηγαίνουν αυτοί οι άνθρωποι – το έχουν καταλάβει και οι Ευρωπαίοι πια – από Τουρκία στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που τους δέχονται. Δεύτερον, η Τουρκία να κρατήσει τις ροές κι ένα πολύ μικρό μέρος, όσο μας αντιστοιχεί ανάλογα με τον πληθυσμό και τις οικονομικές μας δυνατότητες, μπορεί να μείνει και στη χώρα μας. Αλλά πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν ένα μέρος του βάρους – όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και όχι η μισή Ευρώπη – και φυσικά και η Τουρκία να κρατήσει τις ροές…» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα, η Ελλάδα δεν έχει πάρει ακόμα την ανάλογη διεθνή οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό. «Υπάρχει μία συνεχής πίεση και από εμάς και από διάφορες πλευρές στο να πάρουμε αυτά που μας αναλογούν, γιατί ξοδεύουμε χρήματα αυτή τη στιγμή. Θα ξοδέψουμε παραπάνω και χρειάζεται οικονομική βοήθεια που έρχεται. Έχουν εκταμιευτεί κάποια χρήματα από την Ευρώπη προς εμάς, αλλά υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες τεράστιες. Έρχεται επίσης και ανθρωπιστική βοήθεια με διάφορα υλικά, σκηνές κλπ, που πράγματι έρχονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Για τους πρόσφυγες τώρα πληρώνουμε από την τσέπη μας ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, περιμένοντας να πάρουμε τα χρήματα απ την Ευρωπαϊκή Ένωση και εδώ υπάρχει κάποιο πρόβλημα…» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook