Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και στα ταμεία εφάπαξ, η οριστικοποίηση της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, η επανάκριση όλων των συντάξεων αναπηρίας και η ολοκλήρωση της απογραφής των συνταξιούχων, αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας για τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους.

«Το υπουργείο έχει ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του όπως και η κυβέρνηση συνολικά», τόνισε την Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ι υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, απαριθμώντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των επομένων μηνών.

Περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει το υπουργείο το επόμενο διάστημα ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε τα εξης:

1) Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάρτισης της νέας λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Μέχρι τις 20 Ιουλίου η επιτροπή θα παραδώσει την πρόταση της.

2) Εντός της επόμενης εβδομάδας η ψηφίζεται το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που περιλαμβάνει και άλλες σημαντικού ενδιαφέροντος ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου.

3) Μέχρι 20 Ιουλίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Επίσης στο ίδιο διάστημα το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ ενεργοποιούν την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του εργόσημου.

4) Μέχρι τέλος Αύγουστου ολοκληρώνονται οι μελέτες για τα επικουρικά ταμεία και οι όποιες προσαρμογές χρειαστεί να γίνουν θα νομοθετηθούν τον Σεπτέμβριο για να ισχύσουν από 1.1.2012. Το τελευταίο τρίμηνο του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες για τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα.

5) Μέχρι τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η απογραφή των συνταξιούχων. Έχει ολοκληρωθεί στον ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και έχει ξεκινήσει στο ΙΚΑ.

6) Από τον Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία ο νέος φορέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

7) Επίσης ξεκινά τη λειτουργία του το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) από το οποίο θα εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις αναπηρίας ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισης του αναπήρου.

8) Προωθείται το σχέδιο νόμου για την προστασία του καταναλωτή που περιλαμβάνει χρήσιμες ρυθμίσεις για τους οφειλέτες.

9) Ολοκληρώνεται η ενοποίηση ΠΑΕΠ-ΕΚΑΕ καθώς και ενοποίηση της εργατικής εστίας και εργατικής κατοικίας.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι:

• Η αξιοποίηση όλων των εθνικών και κοινοτικών πόρων σε όλα τα Υπουργεία με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων απασχόλησης, διατήρησης θέσεων εργασίας αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης.

• Η βελτίωση κατά 300 εκ. ευρώ περίπου των εσόδων των ταμείων, σε σχέση με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου και η υπερκάλυψη του στόχου της μείωσης των δαπανών κυρίως στον τομέα του φαρμάκου και των παρόχων υγείας που αντιστοιχεί σε ποσό 1,3 δισ. ευρώ περίπου.

• Η αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας του πολίτη που συνδέονται περισσότερο με την καθυστέρηση των διαδικασιών έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών.

• Η υλοποίηση των νόμων εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και η προστασία και ενίσχυση όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με ρυθμίσεις όπως αυτή του ΕΚΑΣ, αλλά και η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων για υγειονομική περίθαλψη και των εργαζομένων με λίγα ένσημα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook