Δύο και… μισό είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η σημερινή στήλη, όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά σοβαρότερα θέματα, αλλά γιατί πιστεύω πως είναι από αυτά που ονομάζουμε ενδεικτικά για το πώς πορευόμαστε. Από τη μία η κλασική ανατολίτικη… διαπραγματευτική τακτική και από την άλλη η ενεργοποίηση του μπαζούκας από την ΕΚΤ. Κερασάκι, η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σοσιαλδημοκρατική μάζωξη του Γάλλου προέδρου. Κατά τις διδαχές του πνευματικού πατέρα Ανδρέα, το ταξίδι (στα δεξιά) ξεκινάει.

«Δεν θα δεχθούμε την επαναπροώθηση στο έδαφός μας προσφύγων που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ. «Η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την άρση των περιορισμών της βίζας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι την 1η Μαΐου» συμπλήρωσε. Με δυο λόγια οι Τούρκοι διπλασίασαν τα ευρωπαϊκά λεφτά από 3 στα 6 δις ευρώ και τώρα λένε πως αυτά δεν περιλαμβάνουν τους ήδη υπάρχοντες, θέλουν δηλαδή κι άλλα! Επιπλέον αφήνουν να εννοηθεί πως ούτε και με τα επιπλέον κονδύλια θα συνεργαστούν πλήρως, έως ότου καταργηθεί η βίζα των Τούρκων πολιτών όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη! Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας κ. Βίτσας χαρακτήρισε «περίεργη» την αυξομείωση των προσφυγικών ροών στα νησιά, υπονοώντας πως… ελέγχονται από την Τουρκία.   Κακομοίρα Ελλάδα με τους διαπραγματευτές σου, θα μπορούσε να πει κάποιος…

Στην είδηση της ημέρας, η ΕΚΤ έριξε με όλα της τα όπλα αυξάνοντας το κόστος «παρκαρίσματος» του χρήματος και ρίχνοντας επιπλέον 20 δις το μήνα στην αγορά. Θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις πραγματικά γενναίες αποφάσεις (οι οποίες θίγουν ευθέως τη Γερμανία) ως εξής: Ο super Mario χτύπησε, μοιράζει χρήμα με τη σέσουλα, αλλά στοχευμένα, όχι από το ελικόπτερο όπως παλιά. Το μήνυμα απλό: Κάντε κάτι με τα λεφτά σας και με τα λεφτά που σας δίνω, επενδύστε τα, ξοδέψτε τα, οτιδήποτε. Αν τα κρατάτε στις τράπεζες θα χάνετε. Με αυτά τα δεδομένα στις υπόλοιπες χώρες η ανάκαμψη είναι προ των πυλών. Στη χώρα μας όμως, που αγοράζεις κάτι μια φορά και το πληρώνεις τρεις στους φόρους, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Το σημαντικότερο όμως το είπε ο Μάριο Ντράγκι για την ανεργία καθώς χαρακτήρισε την ανεργία των νέων τραγωδία και τόνισε ότι τα υψηλά ποσοστά της στην Ευρώπη πρέπει να μειωθούν. Το πώς συμβαίνει αυτό είναι απλό. «Η Ευρώπη προστατεύει τους παλαιούς εργαζόμενους εις βάρος των νέων» τόνισε, πρέπει λοιπόν να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να μην εμποδίζεται η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας.

Από την εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2012 γράφω για την αναπόφευκτη σύγκλιση του με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Η απόσταση άλλωστε δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που κάλυψε ο Ανδρέας, αφού δεν ζήτησε να βγούμε ούτε από την Ευρώπη ούτε πολύ περισσότερο από το ΝΑΤΟ.   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook