Στις Βρυξέλλες φιλοξένησε η Περιφέρεια Κρήτης το «Ανοικτό Συνέδριο» και την Τελική Συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IEE – Euronet 50/50max “Ξεκλειδώνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια” , με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ από την Εκτελεστική Επιτροπή  για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (EASME), για το Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors, – COMO) αλλά και εκπαιδευτικών από 13 χώρες (Ισπανία, Πολωνία, Ιταλία, Φινλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Σλοβενία, Λιθουανία, Κροατία, Λετονία, Τσεχία, Αυστρία και Κύπρο).

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του επιτυχημένου προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, και σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς σε 350 σχολεία, έχει συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας κατά 12% τα τελευταία δύο χρόνια, και στην μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα κατά 1700 τόνοι!

Στην Κρήτη πριν τέσσερα χρόνια (Euronet 50/50, 2009-2012), στις Βρυξέλλες σήμερα για το νέο Euronet 50/50max που ολοκληρώνεται, η Περιφέρεια Κρήτης φιλοξενεί και συνδιοργανώνει τις τελικές συναντήσεις-συνέδριο των προγραμμάτων, όπου και αποδεικνύεται πως: η αποτελεσματική συνεργασία, η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών, η φαντασία και δημιουργικότητα των μαθητών, και η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος στο πλαίσιο της καθημερινής διδασκαλίας, συμβάλλουν καθοριστικά  στην αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, και στην αλλαγή της καθημερινής τους συμπεριφοράς στο σχολείο,  ως οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Οι δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τη συμβολή της στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση συνεχίζονται και μετά το πέρας του Euronet 50/50max, με την αποστολή του ενημερωτικού-εκπαιδευτικού υλικού σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, την διάδοση της βραβευμένης μεθοδολογίας σε περισσότερα σχολεία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά κυρίως: με την ανάπτυξη συνεργειών και οριζόντιων δράσεων με άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και της καινοτομίας (Erasmus+, Horizon 2020), με στόχο τη συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης τόσο σε τοπικό όσο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο, για την εφαρμογή βέλτιστων και νέων πρακτικών για την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την εγρήγορση των μαθητών, σε ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησαν: η Δρ Ε. Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ και Συντονίστρια του Προγράμματος και η Δρ. Μ Κανδηλογιαννάκη, στέλεχος της Δ/νσης, σε συνεργασία με το Γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλλες και τον συνεργάτη Δ. Ανδρούτσο, για τη συνδιοργάνωση και τη φιλοξενία των διήμερων συναντήσεων. Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης από την Κρήτη η κ Όλγα Ρίγα, Καθηγήτρια ΠΕ Φυσικός του Γυμνασίου Καστελλίου, που υλοποίησε τις δράσεις του προγράμματος με βέλτιστες πρακτικές και σημαντικά αποτελέσματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεργασίες, στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης ([email protected]).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook