Στην εγκατάλειψη της λιμνοδεξαμενής των Άνω Ακρίων και στην καταστροφή που έχει υποστεί ο εξοπλισμός της, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής των Άνω Ακρίων στο ν. Ηρακλείου ολοκληρώθηκε από τον τότε Καποδιστριακό Δήμο Κόφινα και αποτέλεσε πηγή πνοής και ανάπτυξης για την περιοχή, αφού έδωσε λύση στο πρόβλημα λειψυδρίας και μπορούσε να τροφοδοτήσει με νερό για άρδευση τις ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές του δήμου συμβάλλοντας σημαντικά στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Μάλιστα, είχε ακολουθήσει και η τοποθέτηση αρδευτικού δικτύου ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι καλλιεργητές. Η λειτουργία της δεξαμενής είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση επενδύσεων από παραγωγούς, καθώς και την εγκατάλειψη των ιδιωτικών γεωτρήσεων, αφού η άρδευση από τη λιμνοδεξαμενή πρόσφερε σημαντική διέξοδο στην άρδευση της περιοχής».

Επίσης, τονίζεται ότι «Δυστυχώς, η συντήρηση της λιμνοδεξαμενής παραμελήθηκε με αποτέλεσμα να παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής. Σημαντικό μέρος του εξοπλισμού έχει χαθεί και έχουν αφαιρεθεί ακόμη και μέρος της περίφραξης, των σωλήνων μεταφοράς νερού και της επίστρωσης της δεξαμενής. Η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναλειτουργία του έργου της λιμνοδεξαμενής αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την άρδευση της περιοχής και την στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».  

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές και να λειτουργήσει η λιμνοδεξαμενή των Άνω Ακρίων; 2. Ποιος ο σχεδιασμός για τη συντήρηση και αποτελεσματική χρήση υφιστάμενων υποδομών της περιοχής που συμβάλλουν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και στην τοπική ανάπτυξη;».