Τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας, σε οικονομικό και επαγγελματικό επίπεδο, μας φορτίζουν ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να αναζητούμε διέξοδο, μέσα από την τέχνη: τη ζωγραφική, την κατασκευή χειροτεχνημάτων, τον χορό ή το θέατρο. Το καλό, δημιουργικό στρες μπορεί να είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να φέρουμε σε πέρας μία εργασία. Όταν όμως η πίεση υπερβαίνει τις αντοχές μας, τότε το στρες παύει να είναι δημιουργικό και μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία. Έτσι, αναζητούμε τρόπους για να εκφραστούμε δημιουργικά, να εκτονώσουμε την ενέργειά μας και να ανακουφιστούμε από την απογοήτευση που μας προκαλεί όλη αυτή η κατάσταση.Την ίδια ώρα, η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικές δυσκολίες δεν δίνουν την πολυτέλεια για ενασχόληση με χόμπι. Υπάρχουν πολλές ιδέες, μπορείτε να ασχοληθείτε με μαθήματα φωτογραφίας, σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας, μαθήματα κολλάζ, δημιουργικής γραφής, θεάτρου, κοσμήματος, σχεδίου μόδας, κεραμικής, πλεξίματος, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, ψηφιδωτού, μελισσοκομίας μέχρι και χορού της κοιλιάς,οργανώνονται από ποικίλους φορείς και μπορούν να δώσουν πολλές εναλλακτικές για να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας ή για να ανακαλύψετε νέες επαγγελματικές οδούς.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κατάφεραν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα. Στο Διαδίκτυο θα βρει κανείς δεκάδες ιστορίες ανδρών και γυναικών που ασχολούνται με την κατασκευή χειροποίητων κοσμημάτων, πλεκτών ρούχων, επίπλων και κάθε λογής χειροποίητων αντικειμένων, τα οποία πωλούν, εξασφαλίζοντας τα προς το ζην! Με τις χειρωνακτικές δραστηριότητες, δεν γεμίζουμε απλώς τον ελεύθερο χρόνο μας, αλλά εισερχόμαστε σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας, που μόνο η δημιουργική απασχόληση μπορεί να προσφέρει. Τα χέρια απασχολούνται, το μυαλό ανασυγκροτείται και η ψυχή ηρεμεί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μέσα από τα χόμπι τους, βρίσκουν τον χρόνο να μείνουν μόνοι και να ηρεμήσουν. Άλλοι πάλι, εκτονώνουν συναισθήματα όπως ο θυμός, η λύπη και η απόγνωση, υπογραμμίζοντας πόσο τους βοηθάει. Αντί να ξεσπάνε στους δικούς τους ανθρώπους, βγάζουν τα συναισθήματά τους μέσα από την τέχνη τους. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι βρίσκουν ξανά ενδιαφέρον για τα μικρά πράγματα.

Πολύς κόσμος για να χαλαρώσει, έπειτα από μια πολύ δύσκολη μέρα, μπαίνει στην κουζίνα και ασχολείται με τη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική. Κάνουμε κάτι δημιουργικό, χαιρόμαστε με την επιτυχία μας και η μυρωδιά και η γεύση μας φτιάχνει τη διάθεση. Δεν έχει σημασία με τι καταπιάνεται ο καθένας, αν θα ασχοληθεί με την τέχνη, το ψάρεμα ή την κηπου-ρική. Σημασία έχει να καταφέρουμε μέσα από ό,τι κάνουμε, να νιώθουμε δημιουργικοί! .

Τα πιο συχνά «σημάδια» του στρες είναι τα ακόλουθα:

Ψυχικά: Ανησυχία, Εκνευρισμός, Αγωνία, Αίσθημα ακαθόριστου φόβου•Αδυναμία συγκέντρωσης, Διαταραχές μνήμης.

Σωματικά: Ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, Εφιδρώσεις, τρέμουλο, Συσπάσεις των μυών, Δύσπνοια , Αίσθημα πνιγμού και κόμπου στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, Βάρος στο στήθος, Ζάλη, αστάθεια, τάση για λιποθυμία, Πόνοι στο στομάχι, Γαστρεντερολογικά προβλήματα, Ξηροστομία, Ναυτία, Mούδιασμα των άκρων, Υπέρταση

Δοκιμάστε κάποιο φυτικό συμπλήρωμα

Γράφει η Σωτηρία για την ενότητα HEALTH & BEAUTY του ηλεκτρονικού καταστήματος apothekechania.com (τελειόφοιτη Φαρμακευτικής) sotiriaapotheke@gmail.com
Για περισσότερα tips υγείας και ομορφιάς, επισκεφθείτε το apothekechania.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook