Αν μικροί εκνευριζόσασταν κάθε φορά που η μητέρα σας σάς έλεγε «μην καμπουριάζεις» ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε ότι η προτροπή της ήταν σοφή, έστω και καθυστερημένα. Σύμφωνα με νέα έρευνα η κακή στάση του σώματος εκτός του ότι δεν «χαρίζει» στην εμφάνιση μας κάνει πιο αδύναμους σωματικά και περισσότερο επιρρεπείς στον πόνο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση δεν βασίζεται σε «βιολογικά» δεδομένα. Ερευνητές της Οικονομικής Σχολής Μάρσαλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Τορόντο θέλησαν να διερευνήσουν την ψυχολογική επίδραση που έχει η στάση του σώματος στην αντοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στον πόνο. Ανακάλυψαν ότι η στητή πλάτη και οι ίσιοι ώμοι έχουν εμφανή «θεραπευτική» δράση.

Η στάση του «κυρίαρχου»

Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Experimental Social Psychology», οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υιοθέτηση και μόνο μιας περισσότερο «κυριαρχικής» και λιγότερο «υποταγμένης» στάσης του σώματος μειώνει σημαντικά την ευαισθησία μας στον πόνο.

\"Ισια

Ο Σκοτ Γουίλτερμαθ και η Βανέσα Μπονς, οι δυο κύριοι συγγραφείς της, αποδίδουν το γεγονός στο ότι η κυριαρχική στάση μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο δυνατοί, ότι έχουμε τον έλεγχο και ότι μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υιοθέτηση μιας πιο «ισχυρής» στάσης του σώματος αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης ενώ μειώνει αυτά της ορμόνης του στρες κορτιζόλης,

Οσο πιο στητοί τόσο πιο δυνατοί

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που υιοθετούσαν πιο έντονα κυριαρχικές στάσεις του σώματος ήταν ικανοί να αντέξουν πολύ περισσότερο πόνο από τους εθελοντές που υιοθετούσαν ουδέτερες ή υποταγμένες στάσεις του σώματος.

Επίσης οι εθελοντές που υιοθετούσαν υποταγμένη στάση ανταποκρινόμενοι στην κυριαρχική στάση των συντρόφων τους έδειχναν μικρότερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με αυτούς.

Οι δυο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον πόνο θα πρέπει να μάθουμε να εναντιωνόμαστε στην ενστικτώδη τάση μας να κουλουριαζόμαστε όταν πονάμε. Αντ’ αυτού, ισχυρίζονται, θα πρέπει να τεντωνόμαστε _ να κρατάμε δηλαδή στητό το σώμα και ψηλά το κεφάλι!

TOVIMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook