Πλήθος κόσμου, με παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «Άξιος- Άξιος», είπε χθες, Τετάρτη, το ύστατο χαίρε στον διοικητή της ναυτικής βάσης της Εθνικής Φρουράς αντιπλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, που έχασε τη ζωή του στην προχθεσινή τραγωδία.

Στον εκλιπόντα απονεμήθηκε μετά θάνατο ο βαθμός του πλοιάρχου.

Η σωρός του αδικοχαμένου διοικητή ήταν σκεπασμένη με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος, την μετέφεραν αξιωματικοί του Ναυτικού και άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές.

Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, προϊσταμένου του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου.

Στην είσοδο της εκκλησίας υπήρχαν τρία πλακάτ που έγραφαν:

«Καλό ταξίδι παλικάρι στο Πάνθεον των ηρώων», «Ποτέ δεν αποτυγχάνουν αυτοί που πεθαίνουν για ένα μεγάλο σκοπό», «Το καλύτερο μέρος που μπορεί να πεθάνει κανείς, είναι εκεί που πεθαίνει για τους άλλους. Τιμή για την πατρίδα ο θάνατος σου».

Στην κηδεία, που έγινε με δημόσια δαπάνη, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο τέως αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, η ηγεσία του Ναυτικού και άλλοι επίσημοι. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Κατά την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κάποιοι μέσα στην εκκλησία φώναξαν: «παραιτηθείτε».

Συνεχίζονται οι έρευνες στη ναυτική βάση

Με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, διεξάγονται οι έρευνες της Αστυνομίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες επικεντρώνονται στο σημείο του κρατήρα, που δημιουργήθηκε από την φονική έκρηξη.

Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων είναι και δέκα πυροτεχνουργοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πυροτεχνουργός Γιώργος Μπολίκας απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτοανάφλεξης του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν εντός των εμπορευματοκιβωτίων χημικά υλικά που επηρεάζονταν από την υγρασία και τη ζέστη.

Η αστυνομία απορρίπτει κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας

Η κυπριακή αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι άνδρες της έκαναν υπερβολική χρήση δακρυγόνων και βίας, στα χθεσινοβραδινά επεισόδια, έξω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας κ. Μιχάλης Κατσουνωτός, υποστήριξε ότι η αστυνομία «επέδειξε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και έκανε χρήση δακρυγόνων, όταν δεν είχε άλλη επιλογή».

Συγκεκριμένα, είπε ότι μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας περίπου τρεις χιλιάδες άτομα πορεύθηκαν στο προεδρικό μέγαρο. Εκεί, όπως ανέφερε, περίπου τριακόσια ταραχοποιά στοιχεία, οργανωμένα και προμελετημένα, έχοντας στην κατοχή τους βόμβες μολότοφ, λοστούς, σίδερα, ρόπαλα φωτοβολίδες πέτρες και φορώντας κράνη και κουκούλες, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών που βρίσκονταν στην είσοδο του προεδρικού. Στη συνέχεια έσπασαν την αλυσίδα και προχώρησαν προς το φρουραρχείο, στο οποίο προκάλεσαν ζημιές.

Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι τα ταραχοποιά στοιχεία συνέχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς και να προκαλούν ζημιές, ενώ έγιναν είκοσι συλλήψεις. Σημείωσε, επίσης, ότι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες πόλεις, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί οποιοδήποτε επεισόδιο, ενώ πέντε άτομα συνελήφθησαν στη Λεμεσό στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ.

Στήριξη από το Σύνδεσμο Φυλακισμένων 1967-1974

Τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στη Ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς και την αλληλεγγύη του προς τον κυπριακό λαό εκφράζει με σχετική επιστολή του προς το Σύνδεσμο Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων αντιστασιακών ΣΦΕΑ 1967-1974.

Παράλληλα, στις 23 Ιουλίου (8 μμ) ο ελλαδικός Σύνδεσμος οργανώνει εκδήλωση μνήμης στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ -ΕΣΑ) στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 37 ετών από την ημέρα κατάρρευσης της δικτατορίας (23/7/1974).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook