Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 21ης Ιανουαρίου 2011, που αφορά στην προληπτική απόσυρση παρτίδων γλυκολέμονων καταγωγής Μεξικού και λεμονιών καταγωγής Τουρκίας, κατόπιν εργαστηριακών αναλύσεων για την ανίχνευση μορφολίνης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε ότι κατά την ανάλυση δείγματος από παρτίδα λεμονιών καταγωγής Τουρκίας, ποσότητας 30 τόνων, η οποία είχε ήδη δεσμευτεί προληπτικά στο πλαίσιο των ως άνω ενεργειών, το δείγμα βρέθηκε θετικό στην παρουσία μορφολίνης.

Η παρτίδα ανήκει στην εταιρία «ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΑΒΕΕ» με έδρα τη Νάουσα, παραμένει δεσμευμένη και δεν θα επιτραπεί η διάθεσή της στην αγορά.

Όσον αφορά τα λεμόνια Τουρκίας και τα γλυκολέμονα Μεξικού που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά αφορούν νέες εισαγωγές, οι οποίες είναι ασφαλείς, δεδομένου ότι όλες οι εισαγωγές ελέγχονται αυστηρά σε ποσοστό 100%.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Να σημειωθεί πως η μορφολίνη είναι μια χημική ουσία που αναμειγνύεται με άλλα υλικά (π.χ. κερί) τα οποία επικαλύπτουν εξωτερικά τα φρούτα κατα την μετασυλλεκτική τους διαχείρηση. Όμως η ουσία αυτή έχει κριθεί ως επικίνδυνη για κατανάλωση και έχει απαγορευτεί πλήρως απο την Ευρωπαική Ένωση.

Μάλιστα πριν απο λίγους μήνες είχαν αποσυρθεί απο την Ελλάδα και δεκάδες τόνοι μήλων Χιλής στα οποία επίσης είχε ανιχνευτεί η ουσία μορφολίνη.