Η βροχή με την οποία η Κούβα υποδέχθηκε τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ σε σχεδόν έναν αιώνα δεν χάλασε ούτε τη διάθεση του Μπαράκ Ομπάμα ούτε και πτόησε τους Κουβανούς που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της παλιάς πόλης για το πρωτόγνωρο -και μέχρι πρότινος, αδιανόητο- θέαμα ενός αμερικανού προέδρου να κάνει βόλτα στην Αβάνα. 

Το πρώτο που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αβάνας ήταν να πάει στην -ανοικτή πλέον- αμερικανική πρεσβεία. Βρίσκοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, θερμή υποδοχή, μίλησε για «ιστορική επίσκεψη».

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ» είπε, λέγοντας πως ο τελευταίος εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα, ο Κάλβιν Κούλιτζ, «είχε έρθει το 1928 σε φρεγάτα και έκανε ταξίδι τριών ημερών, ενώ εμένα μου πήρε τρεις ώρες». «Για πρώτη φορά προσγειώνεται στην Κούβα το Air Force One και αυτή εδώ είναι η πρώτη μας στάση» είπε. 

Στη συνέχεια, περπάτησε με την οικογένειά του και τη συνοδεία του στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε φωτογραφίες που έχουν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου και βρίσκονται -όπως και η επίσκεψη- στην κορυφή των ΜΜΕ ανά την υφήλιο.

Πίσω από τις σειρές κουβανών αστυνομικών που περιφρουρούσαν την πορεία είχαν σχηματιστεί ομάδες Κουβανών που προσπαθούσαν να δουν τον Ομπάμα και να τραβήξουν φωτογραφίες, αρκετοί κρατώντας αμερικανικές σημαίες. 

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει «άμεσα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν δέκα χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook