Με μεγάλη  επιτυχία  πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 19 Μαρτίου 2016 στο Δημαρχείο Χανίων  η εκδήλωση τιμής και μνήμης στις γυναίκες του  Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ιδιαίτερα όσων αγωνιστήκαν στον Νομό Χανίων και στην Κρήτη.  

Η εκδήλωση με θέμα «Οι γυναίκες στον ένοπλο αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία- Μια πρώτη προσέγγιση» διοργανώθηκε από το τμήμα γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική ομιλήτρια την ιστορικό- ερευνήτρια Τασούλα Βερβενιώτη.

Ήταν ανάγκη να τιμήσουμε τις γυναίκες  του Δημοκρατικού Στράτου οι οποίες ανέβηκαν στο βουνό παλεύοντας  για τα ιδανικά τους, και η συνεισφορά των οποίων στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία  παρέμενε για πολλά χρόνια στο σκοτάδι, τόνισε κατά την διάρκεια της ομιλίας της η Βουλευτής  Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.

Το ιδιαίτερο νόημα της αυτοθυσίας των γυναικών αυτών που ξεπερνώντας  τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής  αντιστάθηκαν  στην τρομοκρατία  και πάλεψαν με τα όπλα για τα ιδανικά τους- υπογράμμισε κατά την διάρκεια παρέμβασης του ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Οι γυναίκες μαχήτριες του Δ.Σ.Ε.  πάλεψαν ισότιμα μαζί με τους άντρες συναγωνιστές τους κατακτώντας την ισότητα  μέσα από την καθοριστική συμμετοχή τους στον  ένοπλο αγώνα, επεσήμανε μεταξύ άλλων η  ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η βράβευση της αγωνίστριας του Δ.Σ.Ε. Αργυρώς Πολυχρονάκη- Κοκοβλή  η οποία ανέβηκε στο βουνό  το 1948 και παρέμεινε  στην παρανομία  διωκόμενη ως το 1962.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  έγινε παρουσίαση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.  

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook