Ποινική προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με αντικείμενο να εντοπιστούν τα πρόσωπα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο με τους χάρτες προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να περάσουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Η εντολή δόθηκε από την κυρία Κουτζαμάνη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στάθηκαν αναφορες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Στις αναφορές αυτές περιλαμβάνονται πληροφορίες που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο. Τα δύο υπουργεία έθεταν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι να παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.Τελικά η κυρία Κουτζαμάνη διεταξε την διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των διακινητών του εν λόγω φυλλαδίου.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία της ζητά να διερευνηθεί, εφόσον εντοπιστούν τα πρόσωπα που διακίνησαν το φυλλάδιο, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται στο νόμο 3386/2005 για την «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» και στο άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει ότι όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος.

Σε καταφατική περίπτωση η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητάει να κινηθεί η ποινική διαδικασία και να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των υπευθύνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook