Στις τραπεζικές εγγυήσεις «κολλάει» το θέμα της υλοποίησης του μεγάλου έργου στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου, του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης ζητάει από την ενδιαφερόμενη κατασκευάστρια εταιρεία, επικαιροποίηση των εγγυήσεων που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό αν και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ είχε συμπεριλάβει τα έγγραφα αυτά, στην οικονομική προσφορά που είχε καταθέσει στις 30 Μαρτίου.

Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, αναγκάζει τον ΟΑΔΥΚ να επανεξετάσει όλες τις πτυχές (οικονομικές, νομικές) της προσφοράς, προτού συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού για να ανάψει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με την ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υλοποίηση του πρωτοποριακού και πιλοτικού για όλη την Ελλάδα έργου, που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτή τη στιγμή κρέμεται σε μια «κλωστή». Η ΤΕΡΝΑ δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τις τραπεζικές εγγυήσεις, κάτι που είναι άγνωστο αν θα συμβεί τελικά με δεδομένο το θολό οικονομικό τοπίο που επικρατεί στην Ελλάδα και την αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα στη χώρα μας.

Στελέχη της ενδιαφερόμενης εταιρείας, πάντως, έχουν διαβεβαιώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ ότι μέχρι αύριο Παρασκευή, η ίδια θα έχει τις απαντήσεις που περιμένει από τις τράπεζες.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής προσφοράς που έχει κατατεθεί, η ΤΕΡΝΑ κοστολογεί το ύψος της επένδυσης στα 230 εκατομμύρια ευρώ πλην Φ.Π.Α., θα συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό. Ειδικότερα, το ποσό που θα διατεθεί σε ρευστό από την εταιρεία ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό των δανείων ανέρχεται σε 172,5 εκατ. ευρώ.

Η εξασφάλιση του ποσού των 172,5 εκατ. ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου ο ΟΑΔΥΚ να προχωρήσει στη σύναψη της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ.

Ανάμεσα στα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης κυριαρχεί το συναίσθημα της αγωνίας για την τύχη του μεγάλου έργου και χαρακτηριστικά είναι όσα μας ανέφερε άνθρωπος του ΟΑΔΥΚ:

«Η επένδυση κρέμεται σε μια κλωστή. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα υλοποιηθεί, αν οι τράπεζες δεν επικαιροποιήσουν το ενδιαφέρον τους να το χρηματοδοτήσουν. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ κακή οικονομική συγκυρία και οι τράπεζες δεν ρισκάρουν εύκολα τα χρήματά τους για μια μεγάλη επένδυση, όπως αυτή στο Φράγμα Ποταμών. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτό το θέμα».

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook