Στην απραξία της Κυβέρνησης με αποτέλεσμα να μην έχει περιληφθεί ελληνικό έργο στο «πακέτο Γιούνκερ», αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ αποτελεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα–μαμούθ ύψους 300 δις ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕFSI) και το οποίο δίνει έμφαση σε επενδύσεις με πρωταρχικό στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση η απασχόληση στην Ευρώπη. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Πακέτου Γιούνκερ έχει μέχρι τώρα κινητοποιήσει συνολικά 71,1 δις ευρώ σε 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε. 

Η Κυβέρνηση Σαμαρά είχε δρομολογήσει την ένταξη μιας σειράς σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο πακέτο Γιούνκερ με σκοπό τη μόχλευση χρημάτων για την πραγματοποίηση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης. Μεταξύ αυτών και σημαντικά έργα για την Κρήτη, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα υδατοδρόμια και η ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει αξιοποιήσει το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο. Μάλιστα, σε πρόσφατη επίσημη απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα ΕFSI κ. Γιούρκι Κατάινεν, κατόπιν σχετική ερώτησης της Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κ. Μαρίας Σπυράκη, ο κ. Κατάινεν απάντησε ότι κανένα ελληνικό έργο δεν περιλαμβάνεται στις επενδύσεις που κάνει το Ταμείο στην Ε.Ε.. Ως εκ τούτου, και τα έργα της Κρήτης που είχαν σχεδιαστεί να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα και είναι άγνωστο εάν θα προχωρήσουν.  

Επίσης, τονίζεται ότι «…Η κυβέρνηση της «… περήφανης διαπραγμάτευσης» και της «… αξιοπρέπειας» αδιαφορεί με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων οδηγώντας σε … τέλμα έργα, επιχειρήσεις και το σύνολο της οικονομίας. Η ολιγωρία και η ανικανότητα της κυβέρνησης προκαλούν σημαντική ζημιά στην οικονομία, στην απασχόληση, στις επιχειρήσεις και στην ανάπτυξη της χώρας και επιβαρύνουν κάθε μέρα και περισσότερο τον ελληνικό λαό». 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει το πακέτο Γιούνκερ και δεν έχει μεριμνήσει για την ένταξη έργων σε αυτό; 2. Τι θα γίνει με τα αναπτυξιακά έργα και ιδίως με τα έργα της Κρήτης που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ; 3. Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη με στόχο την απασχόληση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;».    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook