Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, των βουλευτών Ηρακλείου κκ Βαρδάκη και Ηγουμενίδη και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα στη Λότζια η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δημαρχών με τον αρμόδιο υπουργό βρέθηκε, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η προσφυγική κρίση και η πιθανή συμβολή της Κρήτης στην επίλυση του προβλήματος με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από την κεντρική εξουσία.

Ο κ. Κουρουμπλής, κατά την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα, τη σημασία του για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς επίσης και στις τριτοκοσμικές εικόνες που παρατηρούνται στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν και “φλέγοντα” αυτοδιοικητικά ζητήματα, όπως τα τεχνικά έργα των δήμων της Κρήτης, η έλλειψη προσωπικού στους δήμους, η διαχείριση των παραλιών καθώς επίσης και η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Αναλυτικά:

Οικονομικά ζητήματα

Οι δήμαρχοι της Κρήτης επισήμαναν στον υπουργό εσωτερικών τα παραδοσιακά και διαχρονικά οικονομικά αιτήματα, όπως τη μειωμένη ΚΑΠ αλλά και τη δικαιότερη κατανομή της όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, ενώ έθεσαν και το ζήτημα της αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων από 0,5 σε 2%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό έσοδο για τους δήμους, καθώς επίσης η αύξηση του δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον αρμόδιο υπουργό, τα έσοδα από τη διαχείριση των παραλιών να περιέλθουν ξανά στους δήμους και όχι στην Κτηματική του Δημοσίου, τονίζοντας ότι οι δήμοι, που επιφορτώνονται τα έξοδα της διαχείρισης των παραλιών (καθαριότητα, εξωραϊσμό, προσωπικό), θα πρέπει να απολαμβάνουν και τα έσοδα.

Θεσμικά ζητήματα

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δήμαρχοι στην έλλειψη τόσο διοικητικού όσο και τεχνικού – επιστημονικού προσωπικού που μαστίζει τους περισσότερους δήμους του νησιού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπηρετήσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ώριμες μελέτες για τη δημιουργία μικρών και μεγάλων έργων στους δήμους του νησιού.

Τι “δεσμεύτηκε” ο υπουργός:

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουμπλής, θέλοντας να δώσει ώθηση, ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους (κάτω από 20.000 πληθυσμό), δεσμεύτηκε να υλοποιηθούν δύο ώριμα έργα σε κάθε δήμο με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι ετοιμάζεται “νομοσχέδιο – σκούπα”, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται μάλιστα να δοθεί σε διαβούλευση στην ΕΝΠΕ το προσεχές διάστημα. Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι θα επιδιώξει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης να συναντηθεί μεμονωμένα με όλους τους δημάρχους του νησιού. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο Νομοσχέδιο θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον Καλλικράτη, που καταπολεμήσουν την γραφειοκρατία και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων της καθημερινότητας των δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρουμπλής βρίσκεται στο Ηράκλειο προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.

(πηγή φωτογραφιών: image service)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook