Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να καταγγέλλει πως είχε προειδοποιήσει το Βέλγιο και την Ολλανδία για τον βομβιστή του Ζάβεντεμ, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι, όμως, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης τον διαψεύδει.

Έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κοεν Χενς, υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για την ταυτότητα του συλληφθέντα.

«Δεν λέω ότι η πρεσβεία δεν είχε ενημερωθεί ότι ένας υπήκοος είχε συλληφθεί. Ήταν μία επίσημη επικοινωνία και δεν λάβαμε περαιτέρω ενημέρωση μέχρι τέλη του Ιουνίου. Στις 13 Ιουλίου απελάθηκε δίχως νεότερη ενημέρωση και χωρίς να ενημερωθούμε ότι επρόκειτο να απελαθεί. Μάθαμε ότι είχε συλληφθεί στα σύνορα της Συρίας, αλλά τίποτα παραπάνω», είπε ο Χενς απορρίπτοντας όσα ισχυρίστηκε ο Ενρτογάν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο βομβιστής του αεροδρομίου των Βρυξελλών δεν απελάθηκε δύο φορές από την Τουρκία, αλλά μόνο μία, ανατρέποντας τις δηλώσεις άλλων αξιωματούχων.

Μιλώντας στην τουρκική Sabah ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο Ελ Μπακράουι απελάθηκε από την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από τη σύλληψή του στην επαρχία Γκαζιαντέπ.
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως ένας ακόμα Βέλγος υπήκοος με το ίδιο ονοματεπώνυμο, αλλά με διαφορετικό αριθμό διαβατηρίου εισήλθε στην Τουρκία στις 8 Ιουλίου 2015 και έφυγε από τη χώρα στις 25 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

Επισημαίνεται πως ο Ερντογάν είχε μεταξύ άλλων υποστηρίξει πως και οι ολλανδικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την απέλαση του τρομοκράτη.

Η ολλανδική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ενημέρωση με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Αρντ βαν ντε Στερ, να αναφέρει πως «οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τον Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι να φύγει από τη χώρα και τον έβαλαν σε πτήση από την Κωνσταντινούπολη για το Άμστερνταμ στις 14 Ιουλίου 2015».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook