Τις σοβαρές ελλείψεις του Δήμου Αγίου Νικολάου αλλά και του Νομού Λασιθίου γενικότερα, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξής τους, εξέθεσε με εισήγησή του, στην διημερίδα που διοργανώθηκε το Σαβ/κύριακο στα Χανιά για τον Καλλικράτη, ο Δήμαρχος Αγ.Νικολάου Δημ.Κουνενάκης.

Οι ελλείψεις αυτές, σύμφωνα με το δήμαρχο είναι εμφανέστερες κατά τις καλοκαιρινές περιόδους όπου ο πληθυσμός λόγω και του τουρισμού αυξάνει.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην εισήγησή του ο Κ.Κουνενάκης, «δεδομένου μάλιστα ότι η Κρήτη μπορεί να έχει εσωτερική οργάνωση και ενιαίους στόχους θα λέγαμε ότι ο πρώτος και κυριότερος άξονας ανάπτυξης είναι :

1)Ο ενιαίος χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός της Κρήτης.

2)Αναζητούμε με βάση και τα παραπάνω πολιτικές ενιαίας διαχείρισης στα θέματα των οδικών αξόνων όπου η μακροχρόνια υστέρηση του Λασιθίου έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στο επίπεδο του εισοδήματος.
Ο ΒΟΑΚ είναι μια πληγή για όλη την Κρήτη και μια ανάγκη που πρέπει να ικανοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

3)Η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού είναι μια πονεμένη ιστορία για όλους μας με αντιδικίες και διαξιφισμούς και με σοβαρό κίνδυνο λόγω του ξηροθερμικού κλίματος του νησιού να οδηγηθούμε σε αδιέξοδα με καταστροφικά αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή κυρίως αλλά και για την κάλυψη των άλλων αναγκών μας.

4)Η διαχείριση της ενέργειας είναι άλλο παράδειγμα υποδομών που μας έχει οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και εντάσεις και όπου είναι σαφής η έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού και ορθολογικής αξιοποίησης των πηγών ενέργειας.
Υπάρχει ετεροβαρής επιβάρυνση περιοχών, κακή χρήση των εναλλακτικών μορφών. Το πλεονέκτημα της Κρήτης και της περιοχής μας σε εναλλακτικές μορφές, σε αρκετές περιπτώσεις έχει έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

5)Ανιση επίσης και ανορθολογική κατανομή έχουμε στους τομείς της παιδείας με αδικημένο κατάφορα το Νομό μας
Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ χρειάζεται να συνδεθούν περισσότερο με το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας και να βοηθήσουν στον σχεδιασμό ,στη στρατηγική ,στην παραγωγή και στην προώθηση των προϊόντων μας.

6)Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι ένα παράδειγμα έλλειψης σταθερού σσχεδιασμού και εφαρμογής των αποφάσεων. Το κεντρικό εργοστάσιο διαχείρισης μετά από μια δεκαετία σχεδόν δεν έχει καν χωροθετηθεί ,ο δε σχεδιασμός είναι στον αέρα και η Κρήτη κινδυνεύει να δεχθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την μη υλοποίηση των συμφωνηθέντων.
Τον τουρισμό αλλά και την γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μας δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε χωρίς ένα νέο σχέδιο το οποίο θα στηρίξουν τόσο οι θεσμικοί του νησιού όσο και το πολιτικό σύστημα.
Αλλωστε η οικονομία μας απαιτεί αναβαθμισμένο περιβάλλον για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπτυχθεί.

7)Ο τουρισμός σ΄ όλη την Κρήτη όπως και στην περιοχή του Μεραμβέλλου αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα της οικονομίας μας. Εχουν γίνει σημαντικότατες επενδύσεις και άμεσα και έμμεσα απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι.
Αντιμετωπίζουμε τα γνωστά προβλήματα λόγω εποχικότητας, αλλά και των έντονων αυξομειώσεων που παρατηρούνται στις χώρες προέλευσης με αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις και μεταπτώσεις στο τουριστικό εισόδημα.

8)Η αγροτική παραγωγή της περιοχής του Αγίου Νικολάου είναι κυρίως το ελαιόλαδο ενώ δυναμική καλλιέργεια είναι τα πρώιμα στην περιοχή της Ιεράπετρας όπου αποτελεί το κύριο εισόδημα ενώ στην Σητεία αναπτύσσεται και καλλιέργεια αμπέλου και αντίστοιχα προϊόντα

9)Η δευτεροβάθμια παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη παρά το ότι απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους και παραγωγούς .Συνδέεται κυρίως με επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό και την οικοδομή.
Είμαστε στη φάση της κατασκευής των ανοδωμών στο ΒΙΟΠΑ Αγίου Νικολάου απ΄όπου περιμένουμε μια καλύτερη οργάνωση παραγωγής νέων προϊόντων, εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, βελτίωση του κόστους παραγωγής και σύνδεση με τον τουρισμό.

10)Για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, την εισοδημάτων και της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού, την στήριξη των βασικών αξόνων ανάπτυξης χρειάζεται να αναδείξουμε τον τοπικό μας πολιτισμό, την ιστορία μας, τη φύση μας ,τα οποία και μας διαφοροποιούν και αποτελούν συνάμα και την ταυτότητά μας.

Για όλα τα παραπάνω ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η Αυτοδιοίκηση με τα υπαρκτά μεγάλα προβλήματα και τις υπάρχουσες δυνατότητες, θα εργαστεί ώστε  να υλοποιήσει το πρόγραμμα και το σχέδιο της για την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της.