Θετική απόφαση για παράταση έως τα τέλη του 2016, της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που λήγει στις 31 Μαρτίου, αναμένεται από το προεδρείο και το ΔΣ της ΕΣΕΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, η απόφαση θα είναι θετική, «ώστε να ‘διασωθούν’ τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου και τις άδειες. Με δεδομένο το γεγονός ότι παραμένει “ανοικτή” η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την επαναρρύθμιση του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, της επεκτασιμότητας και του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού.»

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ακόμη τα εξής: «Οι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν άμεσα να συμφωνήσουν ότι όλοι οι θεσμικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες διαιτητικές αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν. Εάν όμως κατά τη διάρκεια της παράτασης της σημερινής ΕΓΣΣΕ, με οποιονδήποτε τρόπο, αρθεί η περιοριστική διάταξη που έχει επιβληθεί με νομοθετική παρέμβαση και δίνει την αρμοδιότητα του περιεχομένου της ΕΓΣΣΕ 2010-2011-2012 στη κυβέρνηση, τότε θα ξεκινήσουν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ για τον καθορισμό των μισθολογικών όρων της ΕΓΣΣΕ».

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι, επίσης εξετάζουν την ενσωμάτωση στην ΕΓΣΣΕ της ‘Ευρωπαϊκής συμφωνίας – πλαίσιο για αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς’, που υπεγράφη την 25η Μαρτίου 2010 από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (CES), την Ένωση Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Συνδέσμων, Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (BUSINESSEUROPE) την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίων Επιχειρήσεων (CEEP). 

» Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των εμποδίων και την υλοποίηση δράσεων ενεργούς ένταξης στην εργασία, όπως ίση μεταχείριση, πρόσβαση, επανένταξη, διατήρηση, εξέλιξη, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και κατοχύρωση επαγγελματικών προσόντων και ειδικοτήτων.»

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τέλος επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως της παράτασης ισχύος της ΕΓΣΣΕ οι ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πάγωμα προαυξήσεων τριετιών, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα συνεχίσουν να υπερισχύουν.

» Ο κοινωνικός διάλογος σε μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, κοινωνικών εντάσεων και υψηλής ανεργίας, επιβάλλεται να μείνει ζωντανός.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook