Δεν αμφισβητείται η έδρα του ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης διαβεβαιώνει τους Ευρωβουλευτές ο κ. J. Scott Marcus, συντάκτης της μελέτης για \”τη συμβολή του ENISA στην διαμόρφωση μιας συνεκτικής και ενισχυμένης δομής ασφάλειας του Διαδικτύου στην ΕΕ και διεθνώς\”.

Με αφορμή τη συζήτηση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές κκ Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ) και Ιωάννης Α. Τσουκαλάς (ΝΔ) εξέδωσαν κοινή γραπτή ανακοίνωση:

«Συζητήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), που έχει έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το θέμα της κυβερνο-ασφάλειας αναγνωρίζεται πλέον ως ιδιαίτερα σημαντικό για την Ευρώπη. Οι πρόσφατες κυβερνο-επιθέσεις κατά εθνικών και ευρωπαϊκών πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και κατά μεγάλων επιχειρήσεων, ανέδειξαν την κρισιμότητα προστασίας των ηλεκτρονικών υποδομών και επανέφεραν στο προσκήνιο το ρόλο του ENISA, τον οποίο η Ελλάδα έχει την τιμή να φιλοξενεί.

Η σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση μελέτης για το ρόλο του ENISA στην ενίσχυση της κυβερνο-ασφάλειας στην Ευρώπη. Αν και η έδρα του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβανόταν στο αντικείμενο της μελέτης, δεν αποφεύχθηκαν, δυστυχώς, επιθέσεις κατά της έδρας του Οργανισμού στην Κρήτη, με τον ισχυρισμό \”ότι δημιουργεί προβλήματα και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος λειτουργίας\”.

Οι επιθέσεις αυτές απαντήθηκαν κατάλληλα, με αποτέλεσμα ο συντάκτης της μελέτης να αναδιπλωθεί στη δευτερολογία του και να δηλώσει, ρητά, ότι η έδρα του Οργανισμού δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί ο ENISA με δεδομένο ότι η έδρα του είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γενικότερα άλλωστε, η βούληση της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει σαφής:

• η έδρα των ευρωπαϊκών οργανισμών αποτελεί πρωτίστως πολιτική απόφαση, που σχετίζεται άμεσα με την αποκέντρωση των λειτουργιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ισότιμη αντιμετώπιση των κρατών μελών,

• Ο ENISA είναι ένας Οργανισμός στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, που θα πρέπει να ενισχυθεί και να αποκτήσει διακριτό συντονιστικό αλλά και εκτελεστικό ρόλο,

• Οι όποιες διοικητικές δυσλειτουργίες παρουσιάζονται στον ENISA οφείλονται κυρίως στο μικρό του μέγεθος (πρόκειται για έναν από τους μικρότερους Οργανισμούς της ΕΕ) και σε καμιά περίπτωση στην τοποθεσία του. Η λύση των προβλημάτων είναι η ενίσχυση του Οργανισμού με προσωπικό και αρμοδιότητες που θα του επιτρέψουν να επιτελέσει το σημαντικό του έργο.

• Στην εποχή του διαδικτύου, που μηδενίζει τις αποστάσεις, η χιλιομετρική απόσταση του Ηρακλείου από την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για τη λειτουργία ενός Οργανισμού που εξειδικεύεται στα πληροφοριακά δίκτυα.

Η σημερινή δυσμενής για τη χώρα οικονομική συγκυρία ας μην ανοίγει ορέξεις. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ισχυρά τον ENISA, περισσότερο από όσο τυπικά της αναλογεί, και θα συνεχίσει και στο μέλλον να κάνει ότι είναι δυνατόν για την ενίσχυσή του, την υποστήριξη του προσωπικού του και την εκπλήρωση του ευρωπαϊκού στρατηγικού του ρόλου.»

goodnet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook