Ο Ηρακλειώτης Bartender Αλέξανδρος Τζωρτζάκης είναι ο νικητής του ελληνικού διαγωνισμού του Havana Club 11th Cocktail Grand Prix και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό στην Κούβα, που θα διεξαχθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου.

Τον συναντήσαμε στο Plastelina, στο Bar που εργάζεται στο Ηράκλειο και … είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το “Recuerdo”, το εξαιρετικό κοκτέιλ που εξασφάλισε στον Αλέξανδρο την πρώτη θέση σε έναν πολύ «απαιτητικό» και υψηλού επιπέδου … διαγωνισμό.

Συζητήσαμε μαζί του για την μαγική συνταγή του «Recuerdo» και τα υλικά που συνδύασε, για την πηγή της έμπνευσης του, για τον διαγωνισμό, καθώς επίσης και για τον στόχο που έχει θέσει ο Ηρακλειώτης bartender για τον τελικό στην Κούβα

Λίγα λόγια για την ιστορία του διαγωνισμού

Διαχρονικά το ταλέντο των Κουβανών bartenders και το υψηλής ποιότητας κουβανέζικο ρούμι, οδήγησαν δικαιολογημένα, στο να χαρακτηριστεί η Αβάνα ως η «Μέκκα των Cocktails».

Το 1996 διοργανώθηκε το πρώτο Havana Club International Grand Prix στην Αβάνα, προσελκύοντας κορυφαίους “mixologists” από όλο τον κόσμο, που δημιούργησαν και παρουσίασαν cocktails με βασικό συστατικό το Havana Club.

Από τότε έχει γίνει ένας από τους πλέον αναμενόμενους διαγωνισμούς για bartenders παγκοσμίως, με τους κορυφαίους mixologists απ’ όλο τον κόσμο να διαγωνίζονται στην Αβάνα για τον τίτλο του καλύτερου «Cantinero του Havana Club».

Η Ελλάδα συμμετέχει από τα πρώτα χρόνια του διαγωνισμού, δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες bartenders να ταξιδέψουν μέχρι την Αβάνα για να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο διαγωνισμό.

Ο ελληνικός τελικός

Ο εθνικός τελικός του Havana Grand Prix πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση με «άρωμα … Κούβας» αλλά και … Κρήτης, καθώς ανάμεσα στους 10 φιναλίστ, Έλληνες Bartenders, συμμετείχαν τρεις Κρητικοί!

Εκτός λοιπόν από τον Αλέξανδρο Τζωρτζάκη, οι Κρητικοί που συμμετείχαν στον ελληνικό τελικό ήταν ο Αντώνης Μαντζαρίδης από το Ηράκλειο (Crocus) και ο Μιχάλης Μποτωνάκης από τα Χανιά (El gran viaje) 

Το «concept» του φετινού διαγωνισμού ήταν η παραλλαγή ενός κλασικού Cuban Coctail, που θα έπρεπε όμως, να συνδυάζει αρμονικά αρώματα και γεύσεις υλικών, που αντιπροσωπεύουν την ελληνική κουλτούρα.

Οι 10 φιναλίστ παρασκεύασαν και παρουσίασαν τις γαστρονομικές τους δημιουργίες, με τον Αλέξανδρο Τζωρτζάκη να καταφέρνει να κερδίζει τους … «απαιτητικούς ουρανίσκους» της κριτικής επιτροπής!

Σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη bartender, το κλίμα στον τελικό, μεταξύ των διαγωνιζόμενων, ήταν ιδιαίτερα θερμό και φιλικό, ενώ δεν υπήρχε καμία «αντιπαλότητα», γεγονός που σχολιάστηκε πολύ θετικά και από την επιτροπή αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε o Αλέξανδρος στο FlashNews.gr, το επίπεδο και των 10 φιναλίστ ήταν σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ όλοι οι διαγωνιζόμενοι έκαναν πολύ καλές παρουσιάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί, για να συνειδητοποιήσουμε και να κατανόησουμε το υψηλό επίπεδο του ελληνικού τελικού, ότι ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής που αξιολόγησαν τους Έλληνες φιναλίστ, ήταν ο Alejandro Bolivar, ιδιοκτήτης και bartender ενός εκ των παλαιοτέρων cocktail bars της Κούβας, του θρυλικού «El Floridita», όπου σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, επρόκειτο για το αγαπημένο στέκι Έρνεστ Χέμινγουεϊ την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης!

Η μαγική συνταγή του “Recuerdo”

Ο Αλέξανδρος αποκάλυψε στο FlashNews.gr τα υλικά που χρησιμοποίησε για να παρασκευάσει το «Recuerdo», το κοκτέιλ που του εξασφάλισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό:

  • Havana 7 ετών
  • Λικέρ που παρασκεύασε από ανανά και blue cheese
  • Μαρμελάδα βερίκοκο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμό λάιμ
  • Έλαια από ροζ γκρέιπφρουτ
  • Havana, Selection de Maestro

 

Από πού άντλησες την έμπνευση για την παρασκευή του Recuerdo;

«Πηγή της έμπνευσης μου για την παρασκευή του Recuerdo ήταν αναμφισβήτητα τα … «γαστρονομικά μου βιώματα», οι γεύσεις και τα αρώματα που κατέκλυζαν το πατρικό μου σπίτι, σε συνδυασμό με την … «αγάπη» που άντλησα από την οικογένεια μου. 

Θυμάμαι πολύ έντονα, ως παιδί, την γιαγιά μου να συνδυάζει πάντα στο τραπέζι μας τα φρούτα αλλά και τα γλυκά (όπως οι μαρμελάδες που έφτιαχνε η ίδια) με το τυρί. Αυτός ο γαστρονομικός συνδυασμός με ακολουθεί από τότε…

Μάλιστα, ένας από τους λόγους, που αποφάσισα να ακολουθήσω επαγγελματικά το bartending και την Παρασκευή cocktails, ήταν το γεγονός ότι ήθελα, πέρα από το φαγητό, να αναπτύξω τις γαστρονομικές μου απολαύσεις, να αναπτύξω τις αισθήσεις των … «γεύσεων και των αρωμάτων».

Επέλεξες ως όνομα το … Recuerdo. Αλήθεια, τι σημαίνει και πως το εμπνεύστηκες;

Σε ένα κοκτέιλ που, ουσιαστικά αντιπροσωπεύει και φυσικά μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία, ήθελα μια νοσταλγική ονομασία.

Άλλωστε και τα υλικά που χρησιμοποίησα, τυρί και φρούτο, μου θύμιζαν την παιδική μου ηλικία.

Ποιος δεν θυμάται τα παιδικά του χρόνια με νοσταλγία;

Επέλεξα λοιπόν τη λέξη «Ανάμνηση»… στα Ισπανικά: “Recuerdo”

Ποιος είναι ο στόχος σου για τον τελικό;

Στόχος της συμμετοχής μου γενικά στον διαγωνισμό αλλά και στον τελικό στην Κούβα είναι η αυτοβελτίωση μου. Είναι μια πολύ δυνατή εμπειρία που θα με βοηθήσει να μάθω περισσότερα πράγματα για την δουλειά μου.

Τώρα, αν έρθει μια καλή θέση στον τελικό, καλώς να ορίσει!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook