Για την παραχώρηση του πρώην Ψυχιατρείου αλλά και και το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων κάνει λόγο το ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα Χανιά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η επιστροφή στο Δήμο Χανίων, από το ΤΑΙΠΕΔ, του χώρου του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό, θετικό γεγονός. Η αποσαφήνιση των όρων της παραχώρησης, στο επόμενο διάστημα, θα κρίνει τη δυνατότητα της πραγματικής αξιοποίησής του από την πλευρά του Δήμου, για τις ανάγκες των πολιτών.  Δεν ξεχνάμε ότι ο χώρος αυτός , όπως και δεκάδες άλλα δημόσια κτίρια και εκτάσεις, «εντάχθηκαν» στο ΤΑΙΠΕΔ κατ’ απαίτηση της Τρόικας.  Δεν πρόκειται για «παραχώρηση» αλλά για  επιστροφή ενός από αυτά στους πολίτες στους οποίους άνηκε, προκειμένου να ικανοποιηθούν κάποιες από τις ανάγκες τους. 

Αυτονόητο φυσικά θεωρούμε ότι τμήμα των αναγκών της πόλης και των δημοτών, αποτελεί και η φιλοξενία των προσφύγων. Η μισαλλόδοξη και ρατσιστική προσπάθεια  διαχωρισμού αυτών των δύο που επιχειρείται από την παράταξη Παπαδογιάννη πρέπει να απομονωθεί και να καταδικαστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Τα Χανιά ήταν, είναι και θα είναι, πόλη της αλληλεγγύης και πόλη αντιρατσιστική. Όσοι ποτέ δεν φρόντισαν για τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, παρά μόνο για τα κέρδη των ολίγων, δε δικαιούνται να τις χρησιμοποιούν  προκειμένου να προωθήσουν την ακροδεξιά ατζέντα. 

Η συγκεκριμένη παραχώρηση είναι αποτέλεσμα διεκδίκησης, αλλά και της κατακραυγής της πλειοψηφίας, τόσο απέναντι στις πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και απέναντι στην ανυπαρξία οποιασδήποτε κυβερνητικής αλληλεγγύης προς το δράμα των χιλιάδων προσφύγων.   

Δεν οφείλουμε καμία απολύτως χάρη στον Υπουργό κ. Σταθάκη και τους τοπικούς βουλευτές της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Δεν ξεχνούμε ότι οι συγκεκριμένοι κύριοι και κυρία στήριξαν την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της πόλης, συνεργάστηκαν με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τον αποκλεισμό των προσφύγων και ετοιμάζουν μια επιδρομή στις συντάξεις , τα ταμεία και στο φορολογικό. Οι όποιες επικοινωνιακές κινήσεις τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα, δεν μπορούν να ωραιοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα.
Σε αντίθεση με την απαράδεκτη και ρατσιστική προσπάθεια των δημάρχων της Κρήτης που προσπαθούν να συνδέσουν αρνητικά τους πρόσφυγες με τον τουρισμό, λες και έχουν καμία σχέση αυτά μεταξύ τους, δηλώνουμε ότι οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους είναι καλοδεχούμενοι. Δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι δεν θα ανεχτούμε καμιά δομή κλειστού τύπου – φυλακή για τα προσφυγόπουλα. 
Αν οι δήμαρχοι της Κρήτης ζήλεψαν το ρόλο όλων εκείνων που στις μαύρες μέρες του 1924 φώναζαν ότι οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία θα καταστρέψουν τις επιχειρήσεις και τους φώναζαν «τουρκόσπορους», εμείς δηλώνουμε ότι οι τωρινοί πρόσφυγες (προσφυγόπουλα, είτε ενήλικες), θα πρέπει να φιλοξενηθούν σε ανοιχτές δομές. 

Ζητούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια την κατάργηση της απαράδεκτης απόφασης του 2010 για μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε παιδεία, υγεία και δημοτικές δομές, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες με μόνιμους διορισμούς. Σήμερα θα χρειαστεί να υποδεχτούμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία δημιουργώντας τάξεις υποδοχής και ζητώντας σε συνεργασία με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το διορισμό εκπαιδευτικών για να τις στελεχώσουν  Ο Δήμος, επίσης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο της περίθαλψης των παιδιών, θα πρέπει να διεκδικήσει διορισμό κατάλληλου διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού (μάγειρες, ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς κλπ). Το αίτημα για διορισμό ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν διατυπώσει επανειλημμένα οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο επανέρχεται με ιδιαίτερο τρόπο και θα πρέπει να στηριχθεί προκειμένου να περιθαλφθούν τα προσφυγόπουλα. Δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε ότι το έργο της φροντίδας των προσφύγων θα το αναλάβουν οι ΜΚΟ χρησιμοποιώντας εργαζόμενους μιας χρήσης με μισθό των 300€, ούτε ότι θα αφεθεί στην υπερπροσπάθεια των εθελοντών που είναι μεν συγκινητική, αλλά δεν φτάνει. 

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της παραχώρησης του Ψυχιατρείου αποδεικνύει ότι η διεκδίκηση δεν αποτελεί ματαιοπονία, αλλά τη μόνη οδό για να κερδίσει ο Δήμος.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook