Πλήθος ερωτημάτων εγείρει ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου με αφορμή πληροφορίες που κάνουν λόγο για άδεια που έδωσε ο δήμος Ηρακλείου στο κατάστημα Lidl της Αλικαρνασσού να επεκταθεί κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων του νόμου.

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος υπάρχει πλήθος ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί μια περίσσια ευκολία άδεια σε ένα ξένο πολυκατάστημα το οποίο μάλιστα πλήττει την τοπική επιχειρηματικότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρει:

“Με αφορμή τα δημοσιεύματα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που αναφέρουν ότι δόθηκε άδεια επέκτασης από το Δήμο Ηρακλείου στο κατάστημα Lidl της Αλικαρνασσού κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων του νόμου θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω: 

1.    Γιατί δόθηκε άδεια 2.800 τ.μ. αφού σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1α του νόμου 3377/2005, μπορεί να δοθεί άδεια  πάνω από 1.500 τ.μ. στην Κρήτη, εφόσον το κατάστημα βρίσκεται σε απόσταση μέχρι είκοσι (20) χιλιόμετρα από το πολεοδομικό κέντρο της πρωτεύουσας κάθε νομού.

2.    Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο για την έκδοση της άδειας πρέπει να  ληφθούν  υπ’ όψιν: 

α) οι  επιπτώσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων,  στην  οικονομία της περιοχής, στην απασχόληση και στην επίδραση  επί  της λειτουργίας  των  μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (π.χ. στην Δημοτική Λαχαναγορά). 

Υπήρξε ανεξάρτητη μελέτη που να αποδεικνύει ότι η εν λόγω επέκταση δεν θα έχει αρνητική επίδραση στην τοπική οικονομία και τη χειμαζόμενη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα; και αν ναι παρακαλούμε να μας τη γνωστοποιήσετε.

β) ο  χωροταξικός  και  πολεοδομικός  σχεδιασμός και οι επιπτώσεις  στο περιβάλλον και ιδίως, η εναρμόνιση του όγκου  και του τύπου της μονάδας  προς  το  φυσικό  και  πολιτιστικό  περιβάλλον  της  περιοχής, η ύπαρξη οδικού δικτύου και λοιπών έργων υποδομής και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις.

Ειδικότερα γνωρίστε μας εάν:    

–     Σύμφωνα με τα παραπάνω τηρείται η απαιτούμενη απόσταση από τον άξονα  της Εθνικής Οδού,  από τον παράπλευρό της δρόμο, από το ρέμα, από τα όμορα ακίνητα; 
–     Επιτρέπεται η επέκταση να γίνει προς την πλευρά του  φαραγγιού ή του ρέματος που υπάρχει εκεί;
–     Έχουν δώσει άδεια οι αρμόδιες υπηρεσίες ΔΕΣΕ και ΒΟΑΚ  για τον οδικό κόμβο που συνδέει το κατάστημα; 
–     Το ύψος του κτιρίου έχει εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής  Αεροπορίας;

Σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις  οι τοπικοί Δήμοι, ευθυγραμμιζόμενοι με τη φωνή της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν τέτοια άδεια. 

Γιατί ο Δήμος Ηρακλείου, o οποίος δεν είναι μονάχα διαχειριστικός αλλά πρωτίστως πολιτικός φορέας, χορηγεί άδειες ξένων πολυκαταστημάτων με τόση ευκολία (υπάρχει και η πρόσφατη περίπτωση του H&M) αντί να λάβει τις αναγκαίες συλλογικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας;”

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook