Δεν είναι πολλά χρόνια που έχουν περάσει από τότε που η γνώση παρέμενε σχεδόν αμετάβλητη στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Σήμερα όμως, στο διαρκώς μεταβαλλόμενο από κάθε άποψη περιβάλλον στο οποίο ζούμε, η γνώση κάθε άλλο παρά στατική παραμένει.

Ο 20ος αιώνας, που μόλις πέρασε, υπήρξε καταλυτικός για αυτή την αλλαγή μέσα από τη μεγάλη επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση που συντελέστηκε, κυρίως μέσω της κβαντομηχανικής. Το ότι σήμερα μπορούμε και επικοινωνούμε με κινητά τηλέφωνα, το ότι χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γενικά ηλεκτρονικές συσκευές, το ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, αλλά και πολλά άλλα, οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή την επανάσταση. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ο άνθρωπος βλέπει τεχνολογικά επιτεύγματα αιχμής να ξεπερνιούνται πολλές φορές στη διάρκεια της ζωή του, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μια επιστημονική επανάσταση έχει επηρεάσει τόσο πολύ το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και έχει δημιουργήσει αυτή την έκρηξη της πληροφορίας και της γνώσης, σε τέτοιο βαθμό, που να καθίσταται δύσκολη η αφομοίωσή της.

Σ’ αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της διαρκώς μεταβαλλόμενης γνώσης, όποιος δεν παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές τίθεται αυτομάτως εκτός εποχής. Αν ο πολίτης θέλει να έχει τη σύγχρονη γνώση, που εκτός των άλλων θα του εξασφαλίσει ορθή κρίση, οφείλει πλέον να είναι “αεί διδασκόμενος”. Αυτή την ανάγκη, αλλά και γενικότερα την ανάγκη για γνώση, προσπαθεί να καλύψει το “Σχολείο Αεί Διδασκομένων Πολιτών”, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου. Στο πλαίσιό του θα πραγματοποιούνται εκλαϊκευμένες επιστημονικές διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο κάθε δεύτερη Τετάρτη στις 19:00 στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο από πανεπιστημιακούς καθηγητές και ερευνητές, πολλοί εκ των οποίων κατάγονται από τον τόπο μας ή δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν.

Μέσα από το σχολείο αυτό δίνεται σε μας η ευκαιρία να γνωρίσουμε τους επιστήμονες και να μάθουμε τα ενδιαφέροντα και την έρευνά τους, αλλά και στην κοινωνία και το Δήμο μας να αποδώσει την αναγνώριση και την τιμή  στο επιστημονικό τους έργο.

Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 με την ομιλία του διεθνούς φήμης καθηγητή πανεπιστημίου κ. Βασίλη Φθενάκη, που κατάγεται από το Βραχάσι. Το επίκαιρο και ενδιαφέρον θέμα που θα αναπτύξει έχει τίτλο “Πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες και οι μεταλλαγές του κοινωνικού γίγνεσθαι δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook