Ενώ όλοι οι κρητικοί με περηφάνια δεχόμαστε όσα οι ξένοι λένε για την ποιότητα της διατροφής μας και κυρίως για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου μας, επιμελώς και επισταμένως καταβάλουμε προσπάθειες αποτροπής των θετικών σχολίων σε εμπορικές πράξεις. Ακόμα και στις όχι λίγες φορές που έγιναν εξαγωγικές προσπάθειες, την πρώτη μετ΄ ευχών και επαίνων φορά, σπάνια ακολούθησε δεύτερη. Έμπειρος φίλος, αγρότης απ΄ αυτούς που δεν κουράζονται να μαθαίνουν μου είπε πως αν οι επιδοτήσεις δεν δίνονταν χάρισμα, αλλά με κάποιο business plan που ο ωφελούμενος θα έπρεπε να ακολουθήσει και λεφτά θα «έπεφταν» στον τόπο και ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής θα επιτυγχάνονταν.

Καθώς κοινή είναι η ευχή για συνεργασία του πρωτογενούς τομέα και της  τουριστικής βιομηχανίας ώστε να διευρυνθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου, με χαρά υποδεχτήκαμε όχι απλά τα αποτελέσματα, αλλά το ίδιο το γεγονός της διοργάνωσης για δεύτερη φορά από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 71 παραγωγοί και τυποποιητές. Το γεγονός και μόνο ότι 71 συμπατριώτες μας, με χαρά δέχονται να υποστούν τη βάσανο ενός διαγωνισμού με διεθνή standards, σημαίνει πολλά. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και πολλοί άλλοι που για διάφορους λόγους δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με κίνητρο τον καλώς εννοούμενο εγωισμό αρνούνται την απαξίωση του προϊόντος τους, τη χύμα διάθεση του. Με αγάπη και μεράκι καθετοποιούν την παραγωγική τους δραστηριότητα, φροντίζοντας εκτός της παραγωγής, την τυποποίηση και τελικά την εμπορία. Έχοντας όλα τα δεδομένα (ιστορικά, κλιματολογικά, διατροφικά, ιατρικά) με το μέρος τους, οι φωτισμένοι αυτοί συμπολίτες, αγρότες και κοσμοπολίτες, τη μια ημέρα στα χωράφια και την άλλη σε εκθέσεις στο εξωτερικό, δείχνουν το δρόμο και στους υπόλοιπους. Οι καλές προθέσεις, η σκληρή δουλειά και το μεράκι όμως δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα του κατακερματισμού του κλήρου και το συνακόλουθο της παραγωγής. Οι κινήσεις αυτές όσο προσεγμένες κι αν είναι έχουν οροφή το μέγεθος παραγωγής κάθε ενός εξ αυτών. Οι ξένοι αγοραστές δεν κοροϊδεύονται, αν αλλάξει έστω και ελάχιστα η ποιότητα του προϊόντος επιστρέφεται και μαζί του χάνεται η συγκεκριμένη αγορά. Μοναδική λύση η συνένωση δυνάμεων που έως τώρα γενικώς δεν έχει επιτευχθεί. Μετρήστε απλά πόσοι φορείς συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού: Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔHΚ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Μεσογειακού Αγορανομικού Ινστιτούτου Χανίων και Οργανοληπτικό Εργαστήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση».

Ηθικό δίδαγμα: δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τους παραγωγούς να συνενωθούν και τη ίδια στιγμή να υπάρχουν δεκάδες φορείς που ασχολούνται με το ίδιο ή παραπλήσιο θέμα. Για τους παραγωγούς υπάρχει ένα νέο εργαλείο η Οργάνωση Παραγωγών, μια συλλογικότητα που επιδοτείται ώστε οι συμμετέχοντες  να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς. Αυτό έκαναν οι αγγελιανοί και 167 μέλη «μάζεψαν» 3074 στρέμματα. Ας τους ευχηθούμε καλή επιτυχία.  
     

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook