Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες έφτασαν τα χαράματα από την Τουρκία στη Λέσβο, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον αριθμό των προσφύγων στο hotspot του νησιού, οι οποίοι περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Τη Δευτέρα ήταν μικρός ο αριθμός όσων έφτασαν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα, συνολικά στα νησιά αποβιβάσθηκαν 161 άτομα κυρίως από το Πακιστάν. Στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 103 άτομα, στη Χίο 58, ενώ στη Σάμο δεν αποβιβάσθηκε κανένας.

Την ίδια ώρα μηδενικές είναι οι προσφυγικές ροές από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς το λιμάνι του Πειραιά, καθώς δύο πλοία που κατέπλευσαν το πρωί,  το Blue Star 1 και το Διαγόρας δεν μετέφεραν κανέναν πρόσφυγα.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση του Λιμενικού Σώματος φιλοξενούνται συνολικά 5.600 πρόσφυγες.

Κάποιοι από τους πρόσφυγες επιστρέφουν στο λιμάνι από διάφορα κέντρα φιλοξενίας, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες.

Στους προαύλιους χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ πολλοί από τους πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές, καθώς οι εσωτερικοί χώροι είναι ασφυκτικά γεμάτοι.

Στην Ειδομένη άνοιξε το πρωί η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, που παρέμενε υπό κατάληψη τις τελευταίες μέρες από πρόσφυγες.

Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν πρωτοβουλίας των αστυνομικών δυνάμεων όσοι παρέμεναν στις ραγές πείστηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η διαδικασία απομάκρυνσης κύλησε ομαλά, χωρίς να σημειωθεί κάποια ένταση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook