Για την αναγκαιότητα αξιοποίησης του πρώην ψυχιατρείου Χανίων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων Πρώτα ο Άνθρωπος"

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
 
"Μια επιτακτική αναγκαιότητα επανέρχεται διαρκώς στην επικαιρότητα ως αίτημα διαφορετικών συλλογικότητων και φορέων της πόλης μας: η αξιοποίηση σειράς κτιρίων που είτε ανήκουν στο Δήμο Χανίων είτε η δημοτική αρχή θα μπορούσε να παρέμβει καίρια για να περιέλθουν στην κυριότητα της και να αξιοποιηθούν, αλλά χάσκουν αναξιοποίητα χρόνια τώρα, ενώ οι δημοτικές αρχές εναλλάσσονται. Πρόκειται για αιτήματα που συχνά μετουσιώθηκαν σε αγώνες των δημοτών, όπως στην περίπτωση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και του παλιού Ψυχιατρείου.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών - Πρώτα ο Άνθρωπος δίνοντας προτεραιότητα στα αιτήματα αυτά συχνά τα έχει επικαιροποιήσει μέσω των παρεμβάσεών της στο δημοτικό συμβούλιο. Επιμένοντας σε αυτήν την κατεύθυνση, θέτουμε και από εδώ, για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα τέτοια κτίρια να περιέλθουν με σχεδιασμό και όραμα στα χέρια των δημοτών και να αξιοποιηθούν για τις πολλαπλές ανάγκες που υπάρχουν και διαρκώς εντείνονται και στην πόλη μας.

Σε αυτή τη συγκυρία, μάλιστα, που η για μεγάλο χρονικό διάστημα παραχώρηση ολόκληρου του χώρου του παλιού Ψυχιατρείου στο Δήμο Χανίων αποτελεί πλέον και δέσμευση της κυβέρνησης, όσον αφορά την προώθηση του αιτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ, αναδεικνύεται μια δυνατότητα που δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί ή να μειωθεί. Η Πρωτοβουλία Πολιτών επισκέφθηκε ξανά πρόσφατα το μεγάλο και με πολλές δυνατότητες εγκαταλελειμένο χώρο του παλιού Ψυχιατρείου και διαπιστώσαμε εκ νέου τη δυναμική του για την κάλυψη σειράς αναγκών των δημοτών. Η δημιουργία ξενώνα πολλαπλών χρήσεων βρίσκει σε αυτό το χώρο ιδανική εφαρμογή και δεν αφήνει περιθώρια αναβολών και καθυστερήσεων. Άλλωστε, ήδη υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουουργία ξενώνα υποδοχής προσφύγων - αστέγων στο χώρο του παλιού Ψυχιατρείου. Τα εκτεταμένα και σε καλή κατάσταση μαγειρεία μπορούν επίσης να συγκεντρώσουν σειρά δράσεων και να καλύψουν πολλές ανάγκες από την πλευρά του Δήμου.

Ως Πρωτοβουλία Πολιτών δηλώνουμε απερίφραστα τη στόχευσή μας και ζητάμε από τη δημοτική αρχή αλλά και τους δημότες με συντονισμένες ενέργειες να συνταχθούν στην προσπάθεια να μη χαθεί ούτε μια μέρα για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και ιδιαίτερα επί του παρόντος του παλιού Ψυχιατρείου. Προτείνουμε το συντονισμό φορέων και δημοτικών παρατάξεων προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε η αξιοποίηση του να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με τον επαρκέστερο και επωφελέστερο για τους δημότες τρόπο."