Αποκλεισμένη είναι η Κρήτη από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για το 2016, μετά τα κριτήρια που επιβλήθηκαν για την επιλογή των ανέργων. 

Συγκεκριμένα, επιλέγονται 49 δήμοι στην Ελλάδα οι οποίοι παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένων ανέργων. Με αυτό το κριτήριο οι δήμοι της Κρήτης μένουν εκτός, σαν να μην έχει ο μακροχρόνια άνεργος του νησιού τις ίδιες ανάγκες με τον μακροχρόνια άνεργο ενός άλλου δήμου της ελληνικής περιφέρειας.

Το κριτήριο αυτό που δεν εδράζεται σε μια βάση λογικής θέτει εκτός ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης, καθώς ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων σε κάθε δήμο μεμονωμένα δεν ξεπερνά τον αριθμό άλλων δήμων, ακόμα και αν η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι στο παρελθόν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν σε όλους τους δήμους της χώρας ενώ τώρα οι μειωμένοι πόροι οδήγησαν τα υπουργεία στην εφαρμογή του προγράμματος για το 2016 σε μόλις 49 δήμους. Έτσι οι 18.500 άνεργοι θα πρέπει να προέρχονται μόνο από 49 συγκεκριμένους δήμους. Για τον λόγο αυτό, έθεσαν τα αρμόδια υπουργεία τα κριτήρια αυτά τα οποία ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν ακριβοδίκαια τους μακροχρόνια ανέργους σε όλη τη χώρα. 

Τον αποκλεισμό της Κρήτης από το πρόγραμμα λόγω των κριτηρίων αυτών, επιβεβαίωσε στο Flashnews.gr τόσο ο δήμαρχος Ηρακλείου όσο και ο δήμαρχος Χανίων, χωρίς ωστόσο να τους έχει δοθεί μια σαφής και επίσημη εικόνα από τα κεντρικά, ενώ σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Πλατανιά, ανέφερε ότι είχε προηγηθεί η ένταξη 17 δήμων με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ανεργία σε μακροχρόνια βάση, ακολούθησε αυτή των 49 δήμων και δυστυχώς, βάσει αυτών των κριτηρίων που εφαρμόζονται, οι δήμοι της Κρήτης με τα ποσοστά των μακροχρόνια ανέργων που έχουν, δεν αναμένεται να ενταχθούν ούτε στην επόμενη “φουρνιά”.

Το θέμα έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο με πρώτο τον γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, Βασίλη Κεγκέρογλου, που πριν από λίγες ημέρες έκανε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών τονίζοντας ότι: “Αποκλείονται ολόκληρες Περιφέρειες, όπως η Κρήτη και δεν έχουν καν το δικαίωμα υποβολής αίτησης, χωρίς αιτιολόγηση οι άνεργοι, μακροχρόνιοι κ.λπ που κατοικούν σε 276 Δήμους ενώ έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και εμπίπτουν στα ίδια κριτήρια”

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o κ. Κεγκέρογλου:

Δεν γίνεται να αποκλείονται δήμοι επειδή έχουν έστω και ελάχιστους λιγότερους μακροχρόνια ανέργους από κάποιους άλλους δήμους. Ο μακροχρόνια άνεργος έχει τις ίδιες ανάγκες παντού. Έπρεπε να έχει γίνει πρώτα κατανομή ανά περιφέρεια και μετά να εφαρμοστούν τα κριτήρια.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.

Στην παρέμβασή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ειδικότερα, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του 2016 περιλαμβάνει θέσεις προσωπικού σε 49 δήμους της επικράτειας. Όμως, στους Δήμους αυτούς δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας Δήμος της Κρήτης. Οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή με αποτέλεσμα να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο προγραμματισμός τους για εποχικό προσωπικό και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι άνεργοι της Κρήτης που προσδοκούν σε μια, έστω και ολιγόμηνη, απασχόληση θα διαπιστώσουν με μεγάλη δυσαρέσκεια ότι το πρόγραμμα  δεν τους αφορά και ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση εξαιρεί τους Δήμους της Κρήτης από το επίμαχο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας; Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των θέσεων του προγράμματος στους φορείς;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook