Το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαρτίου διεξήχθη στο Ρέθυμνο το 13ο Παγκρήτιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Σκακιού. Στους αγώνες συμμετείχαν 275 μαθητές απ’ όλη την Κρήτη οι οποίοι είχαν προκριθεί από τις προκριματικές φάσεις που διεξήχθησαν στην Ανατ. και Δυτ. Κρήτη. Διοργανωτές των αγώνων ήταν ο Σκακιστικός όμιλος Ρεθύμνου με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και Δήμο Ρεθύμνου οι οποίοι εξασφάλισαν άριστες συνθήκες για τους παίκτες και συνοδούς διεξάγοντας μία από τις αρτιότερες διοργανώσεις που έχουν γίνει.

Το επίπεδο των αγώνων ήταν για άλλη μια χρονιά πολύ υψηλό και αυτό φαίνεται και από τους πρωταθλητές Ελλάδος που παρά το ότι έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην τελική φάση προτίμησαν να συμμετάσχουν στους αγώνες ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

Οι μαθητές χωρίστηκαν σε 11 κατηγορίες ανά τάξη και πέρα από την διεκδίκηση των επάθλων διεκδίκησαν και την πρόκρισή τους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα που θα διεξαχθούν στις 23-25 Απριλίου στην Χαλκιδική. Τους νικητές  τίμησαν με την παρουσία τους στις απονομές η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Λιονή Μαίρη, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης Γιώργος, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ταξάκης Ανδρέας, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κρήτης κ. Μανασάκη Βιργινία, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ρεθύμνου κ. Γεωργαλής Γιώργος, η Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Μπιρλιράκη Πέπη και η πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου κ. Κουτσαλεδάκη Ειρήνη.  

Οι αγώνες

Αγωνιστικά τώρα μεγάλος συναγωνισμός υπήρχε και στους 11 ομίλους για την τελική επικράτηση των νικητών. Δείγμα του ανταγωνισμού ήταν ότι σε πάρα πολλές κατηγορίες υπήρχαν ισοβαθμίες στις τελικές βαθμολογίες και χρειάστηκαν τα κριτήρια ισοβαθμίας για να ξεχωρίσουν οι τελικοί νικητές! Στις συνολικές βαθμολογίες οι μαθητές των Χανίων πάντως απέδειξαν για άλλη μια φορά το ψηλό τους επίπεδο κατακτώντας τις 19 πρώτες θέσεις από τις 22 που ήταν συνολικά! Δύο πρώτες θέσεις κατέκτησαν μαθητές του Ηρακλείου και μία του Ρεθύμνου. 

Αναλυτικά τώρα οι βαθμολογίες των ομίλων ξεκινώντας από την μικρότερη ηλικία των Νηπίων έχουν ως εξής: Νήπια την 1η θέση κατέκτησε ο Φαρσάρης Χαράλαμπος από το 64ο Ηρακλείου, 2ος ο Λουκάκης Νίκος από τους Αγ. Σαράντα και 3ος ο Σπυριδάκης Γιώργος από το 22ο Χανίων ο οποίος μάλιστα είναι προνήπιο! Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Ψαριανού Έλενα (προνήπιο) από το Βαμβακόπουλο, 2η η Πλατσάκη Ευγενία από το 29ο Χανίων και 3η η Αϊβαλιώτη Μυρτώ από το 39ο Χανίων. Προκρίθηκαν επίσης για το Πανελλήνιο ο Βουλγαράκης Μανούσος από τον Σκινέ-Φουρνέ και ο Σαράφης Ραφαήλ από το 5ο Χανίων. 

Στην Α’ δημοτικού την 1η θέση κατέκτησε ο Λεβάκης Κυριάκος από το 8ο Χανίων, 2ος ο Μαυρίδης Μάνος από το 8ο Χανίων και 3ος ο Ψυκάκος Ιωάννης από το 2ο Αλικαρνασσού. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Κλεοβούλου Σοφία, 2η η Κοζύρη Κατερίνα από το 4ο Αγ. Νικολάου και 3η η Χασουράκη Χρυσή από το Βαμβακόπουλο. Προκρίθηκαν για το Πανελλήνιο ο Γυαλίτης Αρίσταρχος από το Κρίτσα Αγ. Νικολάου και ο Μανιός Ιωάννης από το 53ο Ηρακλείου.   

Στην Β΄ δημοτικού την 1η θέση κατέκτησε ο Αντωνιουδάκης Γιώργος από το 10ο Χανίων, 2ος ο Βιολάκης Αναστάσης από το 8ο Χανίων και 3ος ο Χαμογιωργάκης Αριστείδης από τα Τσικαλαριά. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Μανιατάκη Μαριαλένα από το Αγροκήπιο, 2η η Καλογεράκη Σοφία από το 3ο Χανίων και 3η η Τσαπάκη Ασημένια από το 5ο Χανίων. Προκρίθηκαν επίσης για το Πανελλήνιο ο Σαμπάνης Αθανάσιος από το 8ο Χανίων και ο Σακλαμπανάκης Δημήτριος από το 49ο Ηρακλείου.

Στην Γ΄ δημοτικού την πρώτη θέση κατέκτησε ο Τζεμανάκης Γρηγόρης από το 8ο Χανίων, 2ος ο Καζάκος Νίκος από το 2ο Βουτών και 3ος ο Γεωργιακάκης Νίκος από την Παλαιόχωρα.

Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καραβιτάκη Αντωνία από το 5ο Χανίων, 2η η Γουμενάκη Εύα από το 5ο Ρεθύμνου και 3η η Καρούζου Ανδρονίκη από το 15ο Ηρακλείου. Προκρίθηκαν για το Πανελλήνιο και ο Αλειφέρης Ιωάννης από το Νεροκούρου και ο Αλεξανδράκης Αθανάσιος από το 2ο Βουτών. 

Στην Δ΄ δημοτικού την 1η θέση κατέκτησε ο Καλογερής Γιάννης από την Αγ. Μαρίνα 2ος ο Αγγελάκης Αλέξιος από τον Πλατανιά και 3ος ο Βυζιράκης Αντώνης από το 14ο Χανίων. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καντεράκη Μυρτώ από το 1ο Χανίων, 2η η Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα από το 11ο Χανίων και 3η η Καλιοντζάκη Εριέττα από το 5ο Χανίων, προκρίθηκαν επίσης για το Πανελλήνιο ο Καβούνης Γιώργος από το 5ο Ρεθύμνου και ο Φαραζάκης Γιάννης από το 31ο Ηρακλείου.

Στην Ε’ δημοτικού την 1η θέση κατέκτησε η Καραβιτάκη Ευαγγελία από το 5ο Χανίων, 2η η Φοινικιανάκη Στυλιανή από το 14ο Ηρακλείου και 3η η Αλειφέρη Κατερίνα από το Νεροκούρου. Στα αγόρια την 1η θέση κατέκτησε ο Τζαγκαράκης Παναγιώτης από το 5ο Χανίων, 2ος ο Φυντριλάκης Κυριάκος από το 5ο Χανίων και 3ος ο Βυζιράκης Σταύρος από το 14ο Χανίων. Προκρίθηκαν επίσης ο Γαλανάκης Νίκος από το 1ο Χανίων και ο Γεωργακάκης Μιχαήλ από το 54ο Ηρακλείου.

Στην ΣΤ’ δημοτικού την 1η θέση κατέκτησε ο Πατρελάκης Ευάγγελος από το 1ο Κουνουπιδιανών, 2ος ο Παπαδημητράκης Γιώργος από το 1ο Χανίων και 3ος ο Ξηρουχάκης Πέτρος από το 10ο Χανίων. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Χατζηπαναγιώτου Ασημένια από το 13ο Χανίων, 2η η Τσαγκαράκη Ζωή από το 1ο Νέας Κυδωνίας και 3η η Ματθαιάκη Νεφέλη από το 5ο Ηρακλείου. Πρόκριση για τα Πανελλήνια πήραν και ο Κουβίδης Ιωάννης από το 30ο Ηρακλείου και ο Κουτσουράκης Ιωάννης από το 9ο Ηρακλείου. 

Στην Α’ Γυμνασίου την 1η θέση κατέκτησε ο Μαρινάκης Χρήστος από το 2ο Χανίων, 2ος ο Πελαντάκης Μιχάλης από το Πειραματικό Ρεθύμνου, και 3ος ο Λιανέρης Ανδρέας από το 3ο Ηρακλείου. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Κουκουράκη Χρυσή από το 1ο Ρεθύμνου, 2η η Δαγκωνάκη Ασπασία από το 2ο Ηρακλείου και 3η η Πετράκη Φραντζέσκα από το 6ο Χανίων. 

Στην Β’  γυμνασίου την 1η θέση κατέκτησε ο Αλυγιζάκης Αποστόλης από το 4ο Χανίων, 2ος ο Σερπετσιδάκης Νίκος από το 2ο Ηρακλείου και 3ος ο Γεωργακόπουλος Νίκος από το Γυμν. Νέας Κυδωνίας. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Αγγελάκη Φιλίππα από τον Γυμν. Πλατανιά, 2η η Φανδρίδη Ανδρονίκη από το 4ο Χανίων. 

Στην Γ΄ Γυμνασίου την 1η θέση κατέκτησε ο Πετράκης Στέλιος από το 2ο Χανίων, 2ος ο Σαριδάκης Νίκος από το 1ο Ηρακλείου και 3ος ο Μυλωνάς Λευτέρης από το Πειραματικό Ρεθύμνου. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Δασκαλάκη Σοφία από το 2ο Χανίων, 2η η Πετράκη Αργυρώ από το 6ο Χανίων και 3η η Βοζινάκη Ανθή από το 6ο Χανίων.  

Στα Λύκεια την 1η θέση κατέκτησε ο Παπαδόπουλος Αργύρης από το 2ο Χανίων, 2ος ο Καδιάνης Γιώργος από το 2ο Ηρακλείου και 3ος ο Φυντριλάκης Σταύρος από το 1ο Χανίων. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Γραμματικάκη Αγγελική από το 2ο Ηρακλείου, 2η η Πετράκη Ευαγγελία από το 4ο Χανίων και 3η η Φιλοξένη Δανάη από το 2ο Χανίων. 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook