Την πρόθεση του να αναθέσει τη συλλογή φόρων σε ιδιωτική εταιρεία γνωστοποιεί με συνέντευξη του στη γερμανική έκδοση των Financial Times ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καλά οργανωμένο διοικητικό μηχανισμό, όπως οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αρκεί η λήψη αποφάσεων για την αξιόπιστη εφαρμογή τους». «Ολόκληρος ο μηχανισμός του δημοσίου είναι πολύ γραφειοκρατικός και λίγο διαφανής. Είναι, λοιπόν, απαραίτητες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση για να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία», συμπληρώνει.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν 14.000 πολίτες, που συνολικά χρωστούν στο κράτος περίπου 36 δισ. ευρώ φόρους», είπε στην εφημερίδα ο Γιώργος Παπανδρέου. «Σε αυτή την ομάδα πρόκειται να επικεντρωθεί τώρα ο υπουργός Οικονομικών. Πιθανό να αναθέσουμε αυτή τη διαδικασία σε ιδιωτικές εταιρείες. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι η κρατική μηχανή δεν μπορεί να το κάνει και δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική σε αυτό το έργο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην αποτυχία της φορολογικής διοίκησης και στην άνθηση της διαφθοράς στη χώρα. Εν μέρει, αυτό το τίμημα πληρώνει η Ελλάδα σήμερα. Όπως, και το γεγονός ότι η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται άμεσα λόγω δυσλειτουργίας του δικαστικού συστήματος.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το δικαστικό μας σύστημα», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Το σύστημα δικαιοσύνης λειτουργεί ως εξής: όποιος χρωστά φόρους και δικάζεται για αυτό, συχνά παίρνει αναστολή τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας δεν πληρώνει τίποτα. Στη συνέχεια, συχνά του επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο ή του δίνεται ακόμα περισσότερος χρόνος», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

newsbeast

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook