Τέσσερις προτάσεις για την αξιοποίηση της περιοχής του Μπάλου, απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων στον δήμαρχο Κισσάμου, με αφορμή έρευνα του Μαΐχ για την μοναδική λιμνοθάλασσα.

Το μπάλο αποτελεί όπως σημειώνεται στην επιστολή μια από τις  σημαντικότερες περιοχές NATURA, την οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άτομα κάθε τουριστική σαιζόν, όχι μόνο από το νομό Χανίων αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο.

Οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων είναι οι εξής:

•    Το εισιτήριο στους οδικούς επισκέπτες να αυξηθεί από 1 ευρώ σε τουλάχιστον 3 - 5 ευρώ. 

•    Τα έσοδα αυτά να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να φτιαχτούν αποδυτήρια αλλά και βιολογικές  τουαλέτες και να υπάρξει παροχή πόσιμου νερού στην κορυφή του βουνού.

•    Τα άτομα , τα οποία θα προσλαμβάνονται για την είσπραξη του παραπάνω  ποσού, θα πρέπει να μιλούν άριστα αγγλικά και καλό θα ήταν αυτό να πιστοποιείται, ώστε  να δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες. 

•    Επικροτούμε  την άποψη να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης στις παρυφές του βουνού και οι επισκέπτες να πηγαίνουν ως εκεί με λεωφορείο, το οποίο για να καλύψει την επισκεψιμότητα θα πρέπει να περνάει ανά 20 λεπτά τουλάχιστον. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει την ασφάλεια των επισκεπτών δεδομένου ότι ο δρόμος προς την κορυφή δεν έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές κανονικού αυτοκινητόδρομου . 

"Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε την συγκεκριμένη περιοχή δεδομένου ότι αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών μας", καταλήγει η επιστολή της Ένωσης.