Επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς αναφιρικά με τα κινέζικα καταστήματα που λειτουργούν στο Ηράκλειο απέστειλε ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.

Η διοίκηση του ΕΣΗ αναφέρει ότι τα καταστήματα αυτά, πολλά από τα οποία λειτουργούν παράνομα, είναι η ταφόπλακα του λιανικού εμπορίου στο Ηράκλειο και ζητούν την παρέμβαση των αρχών.

Στην επιστολή του εμπορικού συλλόγου αναλυτικά αναφέρεται:

“Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ειδικά το λιανικό εμπόριο, που είναι η οικονομική ψυχή της τοπικής οικονομίας, τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά από την πολύμορφη κρίση, που βιώνουμε.

Το καινούργιο οικονομικό μοντέλο που μας επιβάλλουν, καταβαραθρώνει την λιανική εμπορική επιχείρηση, το κύτταρο της τοπικής οικονομίας και προωθεί την διανομή να την πραγματοποιούν μεγάλες πολυεθνικές, πολυκαταστήματα και κινέζικα καταστήματα. Διανομή που στο τέλος δεν αφήνει τίποτα στην τοπική και εθνική οικονομία και αφαιρεί εργατικά χέρια.

Τα τελευταία χρόνια ένα καινούργιο φαινόμενο, που θα είναι και η ταφόπλακα της τοπικής οικονομίας, είναι η παράνομη λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων, που σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου, εντός και εκτός τειχών.   

Παράδειγμα μόνο στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων λειτουργούν 16 τέτοια καταστήματα, εκ των οποίων κάποια είναι πολύ πάνω από 1500 μέτρα, που ορίζει ο νόμος.

Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίου να κλείνουν και στη θέση τους να ανοίγουν κινέζικα καταστήματα.

Δεν ξέρουμε τι συμφωνίες υπάρχουν σε διακρατικό επίπεδο και τι ανταλλάγματα έχομε πάρει γι’ αυτό, αλλά οφείλουν με ειλικρίνεια να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι, ώστε να φύγουμε με αξιοπρέπεια.

Αλλά ότι και να υπάρχει είναι αδιανόητο να γεμίζει η αγορά από παράνομα κινέζικα σε παλιά υπόγεια και ημιυπόγεια κτίσματα εντός και εκτός τειχών που λειτουργούν  σαν αποθήκες τροφοδοσίας.

Δεν γίνεται πολλά από αυτά τα καταστήματα να είναι πάνω από 1500 μέτρα, παράνομα και η ελεγκτική πολεοδομία να μην επεμβαίνει.

Δεν γίνεται να μην ξέρουμε σε ποιο όνομα (κάποιου ψεύτικου κινέζου) ξεκινούν την λειτουργία τους.

Δεν γίνεται να έρχονται παράνομα εμπορεύματα με containers υποτίθεται άδεια, σε ελεύθερες ζώνες, και τα βράδια να βγαίνουν, να ξεφορτώνονται τα εμπορεύματα και το πρωί πάλι να είναι άδεια.

Δεν γίνεται να έρχονται  containers, σαν δείγματα χωρίς δασμούς.

Δεν γίνεται τα μαγαζιά αυτά να μην κόβουν καμιά απόδειξη και να μην υπάρχει ασφαλιστική εργασία, σε κανένα από αυτά τα καταστήματα. Δεν γίνεται να καλύπτουν όλα τα είδη εμπορευμάτων, που χρειάζεται μια κοινωνία, ακόμα και εικόνες θρησκευτικές.

Δεν γίνεται να είναι ανοικτά μέχρι αργά τα βράδια και να μην τηρούν κανένα ωράριο, ακόμα και τις Κυριακές.

Δεν γίνεται να επικρατεί πλήρης ανομία και να μην επεμβαίνει κανείς από τον κρατικό μηχανισμό για να τα ελέγχει.

Ζητούμε από την αστυνομία, τους φορολογικούς μηχανισμούς, την πολεοδομία, τη Δ/νση Εμπορίου, τον Δήμο, την Περιφέρεια, το ΙΚΑ να επέμβουν για να απαλλαγεί η οικονομία από αυτή την μάστιγα και να στηριχθεί η τοπική οικονομία, αυτή που στηρίζει την απασχόληση και τον κοινωνικό ιστό.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook