Ανακοίνωση για το νέο άρθρο νόμο που προβλέπει την επαναφορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας, εξέδωσε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Νομού Χανίων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους:

“Στις 11 Μαρτίου 2016 ο Υπουργός Παιδείας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, κο Μιχάλη Κουρουτό και την ίδια μέρα στους ιδιοκτήτες, ένα άρθρο νόμου, το οποίο ουσιαστικά επαναφέρει την ιδιωτική εκπαίδευση από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας. 

Ο Σύλλογος μας συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, μετά το πέρας της οποίας  κρίθηκε σκόπιμη  η επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα τεκταινόμενα. 

Εκπροσωπούμε το τοπικό σωματείο των Χανίων, αλλά ουσιαστικά εκφραζόμαστε ως  πολίτες μιας κοινωνίας, που ταλανίζεται. 
Η Παιδεία ενός κράτους αποτελεί κριτήριο προόδου, πολιτισμού και συνιστά μοχλό πορείας της εκάστοτε κοινωνίας. Η ελληνική πραγματικότητα έχει πλέον ανάγκη, πέρα από κάθε τι, ένα υγιές και εύστοχο σύστημα παιδείας, το οποίο θα θωρακίσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, όχι μόνο με γνώσεις, αλλά και αξίες, έτσι ώστε τα παιδιά μας, οι μελλοντικοί ενήλικες, να έχουν τη δύναμη και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις προσταγές των καιρών. Το αγαθό της Παιδείας στη χώρα μας βάλλεται από συμφέροντα που επιχειρούν να το μετατρέψουν σε ένα αμιγώς εμπορικό προϊόν.

Η Παιδεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας αποτελεί δημόσιο αγαθό. Το κράτος κατέχει το αναφαίρετο δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να εποπτεύει κάθε σχολείο, δημόσιο ή ιδιωτικό, έτσι ώστε να υφίσταται ένας μηχανισμός ελέγχου και κάθε παιδί να λαμβάνει πιστοποιημένες γνώσεις από πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς που υπογράφουν έγκυρους τίτλους σπουδών με ουσιαστικό περιεχόμενο.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υπάγονταν μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων Αρβανιτόπουλου στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και τα ιδιωτικά σχολεία υποχρεούνταν να βρίσκονται υπό την εποπτεία της πολιτείας, όπως άλλωστε επιτάσσει το Σύνταγμα. 

Τα τελευταία έτη, επιχειρείται μία μεθοδευμένη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και μία «απελευθέρωση» των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σχολείων από την κρατική εποπτεία. Οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας «τοποθέτησαν» τα σχολεία μας στο Υπουργείο Εμπορίου (!), θεωρώντας τα προφανώς παντοπωλεία τίτλων σπουδών και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς στο Υπουργείο Εργασίας, γιατί κατά την εκτίμησή τους δεν αποτελούσαμε λειτουργούς της εκπαίδευσης, αλλά αναλώσιμους υπάλληλους μιας επιχείρησης. Ο κύριος Αρβανιτόπουλος θέλησε να απελευθερωθούν οι απολύσεις και έβαλε τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας στην εγκατάλειψη της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο χάος της ανομίας και της αισχροκέρδειας. Γιατί;

Ένα γιατί που επιχειρεί να αναλύσει κάθε δάσκαλος, κάθε καθηγητής, κάθε παιδαγωγός, ο οποίος δουλεύει υπό συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, σε ένα περιβάλλον φόβου, σε καθεστώς παράλογης πίεσης και παρόλα αυτά μοχθεί και επιδιώκει να επιτελέσει το έργο του, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές του γνώσεις και αξίες.. Ποιο σύστημα αξιών υπηρέτησαν όμως οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ.; Της κατάλυσης του ίδιου του Συντάγματος, της μετατροπής εκπαιδευτικών οργανισμών σε οίκους εμπορίου;

Οι ιδιοκτήτες δεν έχασαν την ευκαιρία που το Υπουργείο τους προσέφερε απλόχερα και κατέφυγαν άμεσα, έπειτα από την τροπολογία της ντροπής, σε απολύσεις, βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας, σε οδυνηρές  μειώσεις στην ήδη ιδιαίτερα χαμηλή μισθοδοσία των εργαζομένων, σε αλλαγή των συμβάσεων και φυσικά σε κινήσεις εκφοβισμού του προσωπικού τους. Εκπαιδευτήρια καταστρατηγούν όχι μόνο το διδακτικό έτος, αλλά και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία ανάμεσα σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
Ακόμη και στην επαρχία, παρατηρήθηκε τα τελευταία  χρόνια μία έντονη κινητικότητα, από πλευράς εργοδοσίας.. Συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν καταβάλλουν τις νόμιμες αποδοχές, αλλάζουν τις ατομικές πλέον συμβάσεις εν μία νυκτί, ασκούν πιέσεις για τη βαθμολογία των μαθητών, ενώ τα ωρολόγια προγράμματα δεν υπάρχουν, παρά μόνο για να καταπατούνται.. Δεν τηρούνται καν οι στοιχειώδεις αρχές που επιβάλλει ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδιωτικής εκπαίδευσης (νόμος 682/77) και παραβιάζεται κάθε νομιμότητα και ηθικός κανόνας δικαίου. Και φυσικά όλα αυτά υπό την αιγίδα πλέον του κράτους. Η κατάσταση τίθεται  εκτός ελέγχου και πλέον είναι λίγοι οι σχολάρχες, οι οποίοι τιμούν τη δυνατότητα που τους παρέχει το Σύνταγμα να παρέχουν μόρφωση και αγωγή στα παιδιά κι ένα δίκαιο περιβάλλον εργασίας στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Με την έλευση της νέας κυβέρνησης, δημιουργήθηκαν ελπίδες για μία παιδεία, κυριολεκτικά «καθώς πρέπει». Βάση των προγραμματικών δηλώσεων, η ιδιωτική εκπαίδευση θα επέστρεφε στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και όλες οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, για τις οποίες η ΟΙΕΛΕ πάλεψε θα καταργούνταν. Το νομοσχέδιο Μπαλτά πέρασε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και ήταν έτοιμο προς κατάθεση στην Ολομέλεια, αλλά δεν ψηφίστηκε λόγω διάλυσης του Κοινοβουλίου για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Σύμφωνα με το άρθρο 48 οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί επέστρεφαν στο Υπουργείο Παιδείας και καταργούνταν τα φροντιστήρια που γίνονταν σε ιδιωτικά σχολεία. Τα φροντιστήρια μάλιστα, ο κ. Μπαλτάς τα είχε επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» και είχε  αναφερθεί σε μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει.

Η μεταρρύθμιση αυτή ήλθε ξανά στο προσκήνιο και φυσικά τα κερδοσκοπικά συμφέροντα…  δεν «έμειναν με τα χέρια δεμένα»..
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της Ομοσπονδίας μας κάποιοι από τους εκπροσώπους των σχολαρχών στην πρωτεύουσα πιέζουν γονείς των ιδιωτικών σχολείων να δημιουργήσουν ακόμη και κίνημα (!) εναντίον του Υπουργού Παιδείας για να μην ψηφιστεί η νέα ρύθμιση! Θεωρούμε πως η χρήση των γονέων ως επικοινωνιακή ασπίδα μερίδας των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων αποτελεί ευθέως ανέντιμη πράξη.

Πρέπει  να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η νέα ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση ούτε καταργεί, ούτε απαγορεύει κάτι. Θεσμοθετεί απλώς αυτό που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη δήλωση όλων των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων και των εργαζόμενων σε αυτές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να αποφεύγεται η μαύρη εργασία,  η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή και να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Από τη ρύθμιση αυτή γονείς και μαθητές μόνο κέρδη θα έχουν.
Ευελπιστούμε σε μία υπεύθυνη και συνεπή, προς το Σύνταγμα και τον Έλληνα, στάση της κυβέρνησης. 
Σας ευχαριστούμε για τη «φιλοξενία» και το βήμα που μας προσφέρατε. 
Καλή δύναμη!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook