Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Βλαχάκης ο οποίος, μια ημέρα μετά την καταγγελία του επικεφαλής του συνδυασμού «Χανιά 100/5 – Ενωμένοι Χανιώτες», Άρη Παπαδογιάννη,  ότι η δημοτική αρχή Χανίων, θα πληρώσει εξωτερικό λογιστή για το διπλογραφικό σύστημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, ενώ την ίδια ώρα ο δήμος διαθέτει υπάλληλο που έχει προσληφθεί για αυτήν ακριβώς τη δουλειά, δίνει την δική του απάντηση για το θέμα.

Ο κ. Βλαχάκης σημειώνει ότι η επιλογή για ανάθεση σε εξωτερικό λογιστή, μέρους της οικονομικής λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (ΔΛΤΧ), οφείλεται στον μεγάλο φόρτο εργασίας και στο πάγωμα των προσλήψεων στους ΟΤΑ, εξηγώντας ότι η οικονομική υπηρεσία του ΔΛΤΧ θα πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να γίνει η βεβαίωση εσόδων παρελθόντων ετών ώστε αυτά να μην παραγραφούν.

Στην απάντησή του ο κ.Βλαχάκης, επιστρέφει τις υπόνοιες περί ημετέρων του κ. Παπαδογιάννη, σημειώνοντας ότι εξαιτίας ενός “καθεστώτος ολιγωρίας και πελατειακών σχέσεων που αφήνει ανοικτά ερωτήματα για το ποιοί και πως το υπηρέτησαν”, έχει συσσωρευτεί ένας όγκος ανείσπραχτων εσόδων από το 2011, που κινδυνεύει να παραγραφεί λόγω παρέλευσης της πενταετίας.

Δείτε αναλυτικά την δήλωση του κ. Βλαχάκη

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν την πρόθεση ανάθεσης σε εξωτερικό λογιστή μέρους της οικονομικής λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θα πρέπει να γίνουν σαφή τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε υποχρέωση ήδη απο το 2014 να λειτουργεί με διπλογραφικό σύστημα, κάτι που δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, λόγω του μεγάλου όγκου δουλειάς της οικονομικής υπηρεσίας η οποία στελεχώνεται απο μία μόνο υπάλληλο ΠΕ οικονομικού, αποσπασμένη απο την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

Δεύτερον, ειναι άμεση και επείγουσα η ανάγκη βεβαίωσης εσόδων παρελθόντων ετών ώστε αυτά να μην παραγραφούν με την παρέλευση της πενταετίας, όπως ορίζει η νομοθεσία. Με δεδομένο οτι από την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έως σήμερα οι σχετικές διαδικασίες βεβαίωσης γίνονταν με εξαιρετικά αργό ρυθμό, ο όγκος των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Μάλιστα για οτι αφορά την περίοδο 2007 – 2010 για μέρος εσόδων εχει ήδη επέλθει παραγραφή, επι ζημία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Η απώλεια εσόδων ετησίως είναι της τάξης τουλάχιστον των 60.000,00 ευρώ.

Από όλα αυτά προκύπτει ως άμεση και επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής υπηρεσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη απο τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά εντός του 2016 και για να μην παραγραφούν έσοδα απο το 2011 και έπειτα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένας τεράστιος όγκος δουλειάς, γεγονός που μας οδηγεί υποχρεωτικά στην αναθέση μέρους αυτής της εργασίας σε εξωτερικό συνεργάτη, μιας και οι προσλήψεις έχουν παγώσει στους ΟΤΑ.

Σε ότι αφορά τις “προφητείες” περί “ημετέρων” ας μην βιάζονται ορισμένοι. Σε πρώτη φάση απλώς έχουμε προχωρήσει σε αναμόρφωση του προυπολογισμού και η παροχή της υπηρεσίας θα προκηρυχθεί με πλήρη σεβασμό σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και τις αρχές της διαφάνειας.

Οι ενέργειες μας, επομένως, στοχεύουν στη διασφάλιση των εσόδων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ώστε να μην υποστούμε τις απώλειες των περασμένων ετών και στον τερματισμό ενός καθεστώτος ολιγωρίας και πελατειακών σχέσεων που αφήνει ανοικτά ερωτήματα για το ποιοί και πως το υπηρέτησαν. Επισημαίνω ότι η μη εμπρόθεσμη βεβαίωση εσόδων συνιστά σοβαρό αδίκημα λόγω ζημίωσης του δημοσίου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook