Διακήρυξη της παράταξης "Aγροτική Συσπείρωση Αστερουσίων" για τις εκλογές του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων:

"Αγρότη, αγρότισσα,

Τα προηγούμενα χρόνια μάτωσες, με τα χαράτσια, το ψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις μειώσεις και καθυστερήσεις σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Τώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα μέτρα που θα φορτωθούν στα προηγούμενα, νέα φοροληστεία, κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, κατασχέσεις κατοικίας και περιουσίας. Όλες αυτές οι θυσίες πρέπει, τάχα, να γίνουν για να έρθει η «ανάπτυξη». Αυτό λένε όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα που ψήφισαν του 3ο μνημόνιο και συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων).

Αυτό που δε λένε, είναι ότι τα μέτρα των μνημονίων είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, με τις οποίες συμφωνούν όλοι οι παραπάνω, και έχουν «καούρα» να εφαρμοστούν λόγω κρίσης. Δε λένε ότι αυτή η «ανάπτυξη» θα γίνει στα ερείπιά μας, αφού στόχος είναι να μεγαλώσει η πίτα για τα μονοπώλια, να ανέβει η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Αυτό σημαίνει φθηνότερους εργαζόμενους και λουκέτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους μικρομεσαίους αγρότες σημαίνει να μπουν ακόμα περισσότερο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην παραγωγή, εμείς να καταστραφούμε, να γίνουμε φαμέγιοι στα χωράφια μας. Αυτός είναι και ο στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ, η πολιτική της κυβέρνησης για την αγροτική οικονομία, που πάει μαζί με τα μνημόνια.

Για εμάς μονόδρομος είναι ο αγώνας για επιβίωση ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν. Σε αυτό το δρόμο κινήθηκε το προηγούμενο τρίχρονο ο Σύλλογος, με την παράταξή μας στο ΔΣ. Και αυτός ο αγώνας έχει αποτελέσματα, όσο έχει σωστή περπατησιά, και ξεχωρίζει σωστά εχθρούς και συμμάχους. Αυτό έδειξαν οι τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις, και στο μπλόκο των Πραιτωρίων, και πανελλαδικά, με τον πρωτοπόρο ρόλο της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ, που συμμετείχε και το μπλόκο των Πραιτωρίων:

⦁    Η ενότητα και ο συντονισμός των 68 μπλόκων, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

⦁    Η συμμαχία της ενωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο εργατών - αγροτών στην Αθήνα, 12 και 13 Φλεβάρη.

⦁    Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί για ικανοποίηση αιτημάτων μας, όπως το αφορολόγητο των 9.500€, η μη φορολόγηση των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, η μη κατάσχεση σπιτιών/χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια, η αντιμετώπιση των αγροτοδικείων. Αυτά, βέβαια, τα παίρνει πίσω, γι’ αυτό χρειάζεται αγωνιστική επαγρύπνηση.

⦁    Χρειάζεται ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, πρέπει να ισχυροποιηθούν οι αγροτικοί σύλλογοι-ομοσπονδίες, να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν.

⦁    Χρεοκόπησε η «γραμμή» των αγροτοπατέρων, πανελλαδικά και στον νομό μας, που πούλησαν τον αγώνα. Εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, με αιτήματα όπως το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης» και η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων, βγάζουν λάδι την ΚΑΠ της ΕΕ. Χρεοκόπησε η «ενότητα» που καλούσαν με κόμματα που στηρίζουν την EE, δήμους, περιφέρεια, Ενώσεις Συνεταιρισμών και τράπεζες που μας πίνουν το αίμα.

Ως ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ, θεωρούμε πως ο Αγροτικός Σύλλογος πρέπει να συνεχίσει αυτή την αγωνιστική ρότα, μέσα στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ.

Καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής για συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, όταν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει τον αντιασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο στη βουλή. Ο αγώνας μας συνεχίζεται!

Παλεύουμε για:

⦁    Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

⦁    Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ συν 5.000€ ανά παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, 45% για μεγαλοαγρότες/επιχειρηματίες. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

⦁    Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων έχουν κρατηθεί), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

⦁    Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

⦁    Άμεση αποζημίωση από ασθένειες/φυσικές καταστροφές, μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική/ζωική παραγωγή/πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

⦁    Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ των φτωχών αγροτών

⦁    Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

⦁    Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

⦁    Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες και δικαιούχων (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία, κ.ά.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστουμένων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, την παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

⦁    Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

⦁    Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων.

Στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας συμμετέχουν πρωτοπόροι μικρομεσαίοι αγρότες, κάποιοι μέλη του απερχόμενου ΔΣ και άλλοι που αναδείχτηκαν στον αγώνα, πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιοχής.

Καλούμε όλα τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου να έρθουν να ψηφίσουν στις εκλογές Να στηρίξουν την παράταξή μας, και να ετοιμαστούν για νέους αγώνες. Τις τρεις μέρες των εκλογών, οι κάλπες θα βρίσκονται:

Τρίτη 5/4, 6μμ-9μμ, στα  Πραιτώρια, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου

Τετάρτη 6/4, 6μμ-9μμ, στον Πύργο, στην αίθουσα του Δήμου

Πέμπτη 7/4, 6μμ-9μμ, στο Τεφέλι, στο στέκι του Λαμπρίδη"