Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ & ΑΜΕΑ, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ & ΑΜΕΑ αποτελούν κοινωνικές δομές των Α’ βάθμιων ΟΤΑ με πολύ σημαντικό έργο τα τελευταία 20 χρόνια. Ο θεσμός των κέντρων αυτών ξεκίνησε από το 1996 και αναπτύχθηκε ραγδαία σ’ όλη την επικράτεια σημειώνοντας μεγάλη αύξηση τόσο ως προς τον αριθμό των δομών όσο και ως προς τον αριθμό των παιδιών που απασχολούνται σε αυτά λόγω και της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που πλήττει τις ελληνικές οικογένειες.

Στις Δημοτικές αυτές Δομές απασχολούνται περίπου 1000 εργαζόμενοι και 18000 παιδιά κυρίως ηλικιών 5-12 ετών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα κέντρα αυτά απασχολούνται και ένας αριθμός περίπου 1300 παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με ειδικές ανάγκες και ικανότητες, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας».

Επίσης τονίζεται ότι «… το τελευταίο διάστημα η καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ & ΑΜΕΑ, που συνδέεται άμεσα με την αποπληρωμή των δόσεων του προγράμματος προς τους φορείς υλοποίησης αυτού, που είναι οι Δήμοι καθυστερεί σημαντικά άλλοτε με ευθύνη των αρμοδίων Υπουργείων και άλλοτε με ευθύνη των Δήμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα τόσο στην επαγγελματική τους ενασχόληση όσο και στον προσωπικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Η περίοδος της κρίσης που διανύουμε απαιτεί θυσίες από όλους μας. Οι δομές, όμως, που συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργική απασχόληση των νέων και ιδίως των ατόμων ΑΜΕΑ θα πρέπει να απολαμβάνουν της ουσιαστικής και πραγματικής συμπαράστασης όλων μας. Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε περιστολή δημοσίων δαπανών δεν πρέπει να περιλαμβάνει αυτούς τους φορείς».

Τέλος, με την κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο κ. Αυγενάκης θέτει τα εξής ερωτήματα:
«1. Υπάρχει στις προβλέψεις του Υπουργείου η στελέχωση των δομών  με μόνιμο προσωπικό με σχετική πρόβλεψη μοριοδότησης για τους ήδη και επί σειρά ετών εργαζόμενους, όπως αναλόγως έχει γίνει στο παρελθόν για τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις; 2. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου η αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης που θα βασίζεται σ’ ένα απόλυτα αιτιολογημένο προϋπολογισμό και όχι στο μοντέλο των voucher; 3. Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να διασφαλίζει με αντικειμενικά κριτήρια την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές ώστε να μην παρατηρούνται περιπτώσεις αυθαιρεσίας;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook