Με τον Πρέσβη του Περού, κ. Jorge Eduardo Morey, συναντήθηκε η βουλευτής Χανίων και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας & Περού, κ. Ευαγγελία Βαγιωνάκη, την Παρασκευή 1 Απριλίου στην Αθήνα.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο Γραμματέας της εν λόγω ομάδας φιλίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων θέματα εμπορικής, τουριστικής, πολιτιστικής και αγροτικής συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τις βαθιές ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στην κοινή ανάγκη για προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, καθώς και στη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον αγροτικό τομέα. Τρανό παράδειγμα μιας τέτοιας συνεργασίας θα μπορούσε να αποτελεί η καλλιέργεια του πολύ γνωστού Περουβιανού   προϊόντος «κινόα» από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για την ανανέωση του ραντεβού τους, ενώ η συνάντηση έκλεισε με μια ευχάριστη έκπληξη και συγκεκριμένα με την αναφορά από τον Περουβιανό Πρέσβη στον Πέδρο ντι Κάντια (Πέτρος από την Κάντια – την πρωτεύουσα του Βενετσιάνικου Βασιλείου της Κρήτης, όπου και γεννήθηκε στα 1485), τον Κρητικό που πολέμησε κατά των Ίνκας στο Περού και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς εξερευνητές και «κατακτητές» που πολέμησε στο πλευρό των Ισπανών στις εκστρατείες για την κατάκτηση του Περού.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε μάλιστα ο Πρέσβης – ο οποίος φαίνεται πως γνώριζα πολλά για τον κρητικό μαχητή – ο Πέδρο δεν ήταν ένας απλός πολεμιστής αλλά ένας άντρας που δοξάστηκε σε πολλά πεδία μαχών, όπως στη διάσημη Μάχη της Καχαμάρκα, όπου 200 Ισπανοί αντιμετώπισαν 7000 Ίνκας. Μάλιστα αναφέρεται ότι έλαβε μεγάλο μέρος των λύτρων για την σύλληψη του αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook