Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο εξασφάλισε τελικά όλες τις απαιτούμενες άδειες από τον αμερικανικό φορέα οδικής ασφάλειας, ύστερα από προσπάθειες δύο χρόνων.

 

Έτσι, εκτιμάται πως το «Terrafugia Transition», όπως ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο από το φθινόπωρο του 2012. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα… πλημμυρίσει κιόλας τους δρόμους και τους αιθέρες των ΗΠΑ, αφού είναι κάτι εντελώς πρωτόγνωρο και –τουλάχιστον στα αρχικά του στάδια- δυσπρόσιτο οικονομικά. Πέραν αυτών υπάρχει και το τεράστιο ζήτημα του ποια θα είναι η συμπεριφορά του στο δρόμο (ας αφήσουμε τους ουρανούς γι αργότερα, σε αυτό το θέμα). Το κόστος του θα φθάνει τα 200.000 δολάρια και θα χρειάζεται ένα διάδρομο μήκους 500 περίπου μέτρων για να απογειωθεί. 

 
\"\"

 

Το καλύτερο που προσφέρει το «Terrafugia Transition» είναι η πρακτική ευκολία της αναδίπλωσης των φτερών του, με το πάτημα ενός κουμπιού. Η «μεταμόρφωση» από αυτοκίνητο σε αεροπλάνο διαρκεί μόνο 30 δευτερόλεπτα. Στην «επί της γης» έκδοση ο οδηγός μπορεί να το χειριστεί σαν συμβατικό αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας τιμόνι, γκάζι και φρένο όχι όμως ταχύτητες. Για την «εναέρια» έκδοση υπάρχει μοχλός πλοήγησης.

\"\"

 

Το Terrafugia έχει μήκος 6 μέτρα και πλάτος 1.5 ως αυτοκίνητο, ενώ όταν ανοίγει τα φτερά του το πλάτος του αυξάνεται στα 8 μέτρα. Η τελική ταχύτητα στον δρόμο θα φτάνει τα 104 χλμ/ώρα ενώ στον αέρα θα ανέρχεται στα 185 χλμ/ώρα. «Καίει» κανονική βενζίνη.

 

\"\"

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι μάλλον δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας, αφού χρειάζεται δρόμο 500 μέτρων να απογειωθεί: Εμείς θα θέλαμε να είναι καθέτου απογειώσεως, ώστε να ξεφεύγουμε από τα μποτιλιαρίσματα και τα αργά φανάρια. Στα μείον του και το γεγονός ότι δεν είναι cabrio…
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook