Μια ακτιβίστρια της ειρήνης υπέβαλε μήνυση κατά της γερμανικής κυβέρνησης, ζητώντας τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ να απομακρυνθούν από μια στρατιωτική βάση κοντά στο σπίτι της, αν και η παρουσία τους εκεί δεν έχει ποτέ επιβεβαιωθεί, δήλωσε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Οι περίπου 20 αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές πιθανολογείται ότι είναι τοποθετημένες σε μια στρατιωτική βάση στη δυτική πόλη Μπίχελ, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις. Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο δήλωσε ότι δεν σχολιάζει για πυρηνικά όπλα στη Γερμανία.

Στην μήνυση της η ακτιβίστρια Ελκε Κόλερ, δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν παραβίαση της συνταγματικής «ειρήνης» της Γερμανίας και αισθάνεται απειλούμενη από αυτά, ανακοίνωσε το διοικητικό δικαστήριο της Κολωνίας.

Η Κόλερ υποστήριξε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως αυτό προβλέπεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και την υποχρέωση της Γερμανίας προς τη Συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών.

Η κυβέρνηση αντέδρασε στα επιχειρήματά της Κόλερ, λέγοντας προς το δικαστήριο ότι ένας μεμονωμένος πολίτης δεν είναι σε θέση να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να απομακρύνει όλα τα πυρηνικά όπλα, και δεν υπάρχει παρέκκλιση πορείας από την αμυντική πολιτική που επιτρέπει τα όπλα αυτά. Το δικαστήριο θα εκδώσει την ετυμηγορία του σε δύο εβδομάδες

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook