Καθησυχαστική εμφανίζεται η ΔΕΥΑΡ απέναντι στην ανησυχία που έχει προκαλέσει η αναστολή λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του δήμου και κατά συνέπεια η απαγόρευση κολύμβησης και ψάρεματος στη βόρεια ακτή του Ρεθύμνου λόγω απόρριψης των λυμάτων στη θάλασσα.

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Βασίλης Θεοδωράκης, αναφέρει πως ο βιολογικός θα τεθεί ξανά σε λειτουργία τα ξημερώματα της Πέμπτης και ότι δεν χρειάζεται οι κάτοικοι να ανησυχούν από εκεί και πέρα για την καθαρότητα των υδάτων στα οποία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Επιπλέον, απαντά στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για την επιλογή αυτής της περιόδου για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του προέδρου της ΔΕΥΑΡ, Βασίλη Θεοδωράκη:

“Με αφορμή την εκδήλωση  της  δικαιολογημένης ανησυχίας των δημοτών μας σχετικά με την ολιγοήμερη αναστολή λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, την  επιβεβλημένη διοχέτευση των λυμάτων στη θάλασσα και την προληπτική απαγόρευση κολύμβησης, θα θέλαμε να παράσχουμε στους συμπολίτες τις εξής διευκρινήσεις: 

Μακάρι να μπορούσε το έργο να είχε εκτελεστεί νωρίτερα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο προγραμματισμός της ΔΕΥΑΡ. Ας σημειωθεί ότι, το τμήμα επεξεργασίας των λυμάτων, εντάχθηκε ως έργο στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου που έληξε στις 31/12/2015.  Η χρηματοδότησή του ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015. Όμως, με την επιβολή των capital controls, προκλήθηκε σημαντική καθυστέρηση στις παραλαβές του απαιτούμενου εξοπλισμού από το εξωτερικό.     

Δεν οφείλεται, λοιπόν, ούτε στη ραθυμία ούτε στην απροθυμία ούτε στην απροσεξία της ΔΕΥΑΡ, η εξέλιξη αυτή, διότι θα ήταν πράγματι ανόητο να επιλέξει μια υπηρεσία να εκτελέσει ένα τέτοιο έργο, στην παρούσα περίοδο. Δυστυχώς,  όμως, δεν διαμορφώνει η ΔΕΥΑΡ, όπως άλλωστε και καμία άλλη υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης, τους όρους χρηματοδότησης των δημοσίων έργων, ιδιαίτερα μάλιστα σ’ ένα έργο, όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού, όπου το ήμισυ του κόστους  του, αφορά εισαγόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό. 

Σε ότι αφορά την απαγόρευση κολύμβησης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες ότι η ΔΕΥΑΡ διενεργεί καθημερινά δειγματοληψίες θαλάσσιων υδάτων κι ελέγχει την ποιότητα νερού τόσο στο χημικό – μικροβιολογικό  της εργαστήριο όσο και σε ανεξάρτητο διαπιστευμένο εργαστήριο. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι σε καμία περιοχή, πλην της θαλάσσιας περιοχής της Μύτη του Γρύντα (ακριβώς κάτω από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού),  δεν υφίσταται μόλυνση του θαλάσσιου νερού. Ωστόσο, η απαγόρευση κολύμβησης κρίθηκε αναγκαία από το  Τμήμα Υγιεινής, το οποίο μάλιστα την επεξέτεινε σε μεγαλύτερη έκταση, μέχρι και τον   Πλατανιανό ποταμό, για λόγους ιδιαίτερης πρόνοιας και πρόληψης.   

Μετά από συνεννόηση με τον εργολάβο, επισπεύσαμε τις εργασίες και σήμερα το βράδυ (Τετάρτη), θα γίνει η οριστική σύνδεση του συστήματος οπότε, από αύριο, ξημερώματα  Πέμπτης (04.00 πμ), τα λύματα θα διοχετεύονται κανονικά στις εγκαταστάσεις του βιολογικού. Θεωρούμε ότι, σε συνεργασία με το Τμήμα Υγιεινής και μετά τους απαραίτητους ελέγχους, θα αρθούν οι περιορισμοί  κολύμβησης. 

Επιπλέον, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι επιλέξαμε να ενημερώσουμε σήμερα τους δημότες μας, επειδή  θέλαμε να βεβαιωθούμε αφενός για τα ασφαλή αποτελέσματα των επαναλαμβανόμενων δειγματοληπτικών ελέγχων των τελευταίων ημερών στις περιοχές κολύμβησης και, αφετέρου, για τη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα των εργασιών που έπρεπε να εκτελεστούν, το οποίο και τηρήθηκε δεδομένου ότι, πράγματι, το έργο ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου,  όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. 

Ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόηση”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook