Συγκλονιστικές μαρτυρίες γονέων που έχασαν τα παιδιά τους αλλά και εξίσου σοκαριστικά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, κατατέθηκαν σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε  στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού στον Βλητέ Σούδας από τον Σύλλογο ΠΡΟ.Τ.Α. για τα τροχαία ατυχήματα.

Σε μια πόλη όπως τα Χανιά, που καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 3,8 τροχαία ατυχήματα ενώ κάθε χρόνο θρηνεί δεκάδες νεκρούς σε δυστυχήματα, το συμπέρασμα ειδικών που σημειώνουν ότι το 95% με 98% των θανάτων μετά από τροχαίο είναι απόλυτα προβλέψιμοι και θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί είναι πραγματικά ανατριχιαστικό.

Όπως σημείωσε ο νευροχειρουργός Αντώνης Κρασουδάκης, που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Μέθη και ταχύτητα, σοβαροί παράγοντες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων», παγκοσμίως η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων αυτών θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ακολουθούνταν βασικοί κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς.

Οι οδηγοί με υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα (BAC) κινδυνεύουν περισσότερο για την πρόκληση τροχαίου, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με την λήψη αλκοόλ αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των τροχαίων θανάτων.  Είναι τουλάχιστον παρήγορο ότι οι νέοι οδηγοί συνήθως δεν οδηγούν υπο την επηρεια αλκοολ, δυστυχώς όμως όταν το κάνουν κινδυνευουν πολύ περισσοτερο από τους ενήλικες 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κρασουδάκης στην ομιλία του, τα οποία δείχνουν ποιά είναι η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό και στην οδηγική συμπεριφορά. Ακόμα και ένα ποτηράκι αλκοόλ δεν είναι τόσο “αθώο” όσο πιστεύουμε.

Προστάτευσε τον εαυτό σου

Στην ομιλία του ο κ. Κρασουδάκης, παρουσίασε κάποιες απλές κινήσεις που δρουν προστατευτικά και προληπτικά ενάντια σε τροχαίο ατύχημα, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν  πρέπει να οδηγεί ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ.

 – Καθιέρωσε τον «οδηγό της παρέας»
 – Φόρα πάντα τη ζώνη ασφαλείας. 
 –  Εάν μπορεις ακολούθησε την λιγότερο επικίνδυνη διαδρομή
 – Απόφυγε την οδήγηση  τις πρώτες πρωινές  ώρες(esp. Fri. and Sat.). 
 – Ακολούθησε Αμυντική οδήγηση
–  Μην χρησιμοποιείς το κινητό όταν οδηγείς, μηντρώς, μην βάφεσαι. 
–  Απομακρύνσου και απόφευγε τους επιθετικούς οδηγούς

Ας έχουμε κατά νου λοιπόν, ότι τόσο αίμα στο μολώχ της ασφάλτου χύνεται άδικα και κυρίως, αυτή η αιματοχυσία μπορεί να αποφευχθεί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook