Αναβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση που είχε οριστεί για σήμερα Παρασκευή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων υπό τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, με αντικείμενο το χρέος των ΗΠΑ.

Τη δήλωση έκανε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, ο οποίος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος δείχνει να ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις αντιδράσεις των πολιτών των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί ότι θα χάσουν την υπομονή τους εάν δεν βρεθεί διέξοδος στις συνομιλίες. «Σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή, οι Αμερικανοί θα χάσουν την υπομονή τους, εάν θεωρήσουν ότι εμείς οι πολιτικοί παίζουμε και δεν επιχειρούμε πραγματικά να βρούμε λύση στα προβλήματά μας» είπε ο Ομπάμα στο κανάλι CBS3.

Νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμπα στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, τους ανακοίνωσε ότι θέλει να βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα κρίνει ότι οι διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Ανεξαρτήτως των άμεσων εξελίξεων, ωστόσο, ο Ομπάμπα θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 15:00 GMT (6 μ.μ. ώρα Ελλάδος) και είναι πιθανόν να καλέσει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους το Σαββατοκύριακο, στην περίπτωση που δεν του έχουν ανακοινώσει έως τότε σχέδιο δράσης που θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Υποβάθμιση εξετάζει και ο οίκος Standard and Poor's

Μετά τον Οίκο αξιολόγησης Moody 's και ο Standard and Poor's εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, που είναι η μικρότερη δυνατή, δίνοντας ωστόσο χρονικό περιθώριο τριών μηνών, μέχρι να καταλήξει σε σχετική απόφαση.

«Εφτασε η ώρα των αποφάσεων» δήλωσε ο Ομπάμα προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες στους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων για να λυθεί το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους, έπειτα από μια ακόμη ημέρα χωρίς συμφωνία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση αδράνειας του κοινοβουλίου.

«Η ώρα των αποφάσεων έφτασε. Μας χρειάζονται συγκεκριμένα προγράμματα για να προωθήσουμε αυτά τα θέματα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με δημοκρατικό αξιωματούχο ενημερωμένο για τις συνομιλίες.

Στο τέλος μιας πέμπτης χωρίς αποτέλεσμα διαδοχικής συνόδου διαπραγμάτευσης στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον πρόεδρο και τους υπευθύνους του κοινοβουλίου, η οποία διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά, πολλά μέλη του Κογκρέσου δήλωσαν ότι δεν θα υπάρξει νέα σύνοδος σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον δημοκρατικό αξιωματούχο που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου προθεσμία 24 ως 36 ωρών και «αν δεν έχει νέα τους με ένα σχέδιο δράσης, μπορεί να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ομπάμα, ο οποίος έχει εμπλακεί σε σκληρές διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό με τους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να πετύχει «τη μεγαλύτερης δυνατής εμβέλειας συμφωνία» για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους πριν από τις 2 Αυγούστου.

Με τη διατύπωση αυτή, ο Λευκός Οίκος αναφέρεται συνήθως σε μια μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια, μέσω περικοπών των δαπανών, αλλά και νέων φορολογικών εσόδων από τους πλουσιότερους φορολογούμενους. Μια τέτοια προοπτική εξαγριώνει τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων.

Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών των ΗΠΑ πολλαπλασιάσθηκαν την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον. Λίγο πριν από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκέιτνερ μετέβη στο Καπιτόλιο και διαβεβαίωσε ότι δεν μπορεί να δώσει στο Κογκρέσο περισσότερο χρόνο, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία, για να αυξήσει το όριο του χρέους .

«Εξετάσαμε όλες τις δυνατές λύσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στο Κογκρέσο για να λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase εξέφρασε την ανησυχία του για το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον τραπεζίτη, μια στάση πληρωμών μπορεί να είναι «καταστροφική».

Επίσης ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να ακούσουν το μήνυμα των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απειλούν να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους.

Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να υιοθετήσουν μέτρα (...) για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των επενδυτών».

Οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον αφορούν το όριο του ομοσπονδιακου χρέους που επιτρέπει ο νόμος. Το χρέος έχει ήδη φτάσει από τα μέσα Μαΐου το ανώτατο όριο, 14,294 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο Οικονομικών έχει παρακάμψει το πρόβλημα με τεχνικά μέτρα που επιτρέπουν να διατηρείται το χρέος κάτω από το νόμιμο όριο, όμως εκτιμά ότι δεν μπορεί να συνεχίσει πέραν της 2ας Αυγούστου.